Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne protejam copiii de infectiile sezoniere?

de Sunt Fericita la 2022-02-03
Cum ne protejam copiii de infectiile sezoniere?
Care sunt cele mai simple modalitati de a reduce substantial factorii de risc in ceea ce priveste imbolnavirea copilului tau? Cat de important este aportul vitaminei D in ceea ce priveste imunitatea copilului tau si care sunt principalele metode de preventie legate de posibilele imbolnaviri sezoniere? Aflam raspunsurile la aceste intrebari de la medicul primar pediatru Mihaela Balgradean de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S.Curie".


Primavara este anotimpul in care ne bucuram din plin de lumina, culoare si armonie, insa acest anotimp deschide si sezonul in care apar multe si diferite imbolnaviri respiratorii si digestive la copilul de diferite varste, incepand cu cei mai mici, care nu au implinit inca varsta de un an, si continuand cu copiii din perioada de varsta 1-3 ani, prescolarii, copii de varsta scolara si adolescentii. Dupa o iarna lunga si grea, intr-o perioada de timp in care multi parinti refuza vaccinarile, atat pe cele din calendarul obligatoriu cat si pe cele optionale, in plina epidemie de rujeola, forme complicate, soldate cu decese, in anii in care diagnosticul de tuberculoza la copil si adolescent este frecvent, se pune problema prevenirii acestor infectii.

Importanta vitaminei D3

Imunitatea copilului este scazuta dupa o perioada lunga de toamna-iarna. La scaderea imunitatii contribuie si carentele de vitamina D3, care potenteaza si susceptibilitatea la diferite tipuri de infectii. Multi copii, dar si adulti au un nivel scazut de vitamina D in sange; in cazul copiilor, alimentele care contin aceasta vitamina in cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restrictiilor, particularitatilor( legate de varsta), si specificului cultural, in cantitati suficiente (peste, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnica cu vitamina D3, in perioadele reci si umbrite ale anului , nu se face intotdeauna corect si cu doze adecvate varstei.

Asocierea cu medicatii ce contin calciu nu este obligatorie pentru un copil care consuma echivalentul a 500 mililitri de lapte zilnic ( sub forma de lapte si produse lactate). Infectiile respiratorii si digestive la copil sunt in 80% din cazuri virale. Virusurile sunt cele care determina boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronsiolite si bronsite, laringite (crup) si pneumopatii acute.

Susceptibilitate crescuta la infectii

Bolile respiratorii si digestive se transmit prin contactul direct al mainilor copilului cu diferite secretii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucarii, suzete, etc. Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfectie virala. Secretiile nazale, respiratorii ale copilului contin mai multe virusuri infectante decat ale adultului. De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care raspandesc infectia in jurul lor in special in colectivitati mai mici sau mai mari: grupuri de joaca, gradinita, scoala.

Contrar miturilor 'curentii de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afectiuni', acestia nu reprezinta factori responsabili de susceptibilitate crescuta la infectii. In cazul copiilor dignosticati cu diferite boli cronice ( respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice), boli neoplazice, imunodeficiente, diferite tratamente specifice, in malnutritie, la copiii nevaccinati, susceptibilitatea fata de aceste tipuri de infectii este crescuta.

Reducerea factorilor de risc prin igiena corecta si vaccinare

Pentru a preveni aceste imbolnaviri se recomanda spalarea corecta si repetata a mainilor copiilor si ale celor ce le poarta de grija, a veselei, a ustensilelor de bucatarie, a caserolelor, a jucariilor, a fructelor si legumelor verzi, pregatirea si gatirea corespunzatoare a carnii crude, cu informare atenta asupra provenientei acesteia, corect prelucrata din punct de vedere termic, separarea atenta in frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic (inclusiv carnea) utilizarea exclusiva la copil a laptelui pasteurizat si a produselor lactate verificate si corect ambalate.

De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea in gura a suzetelor si a diverselor alimente cazute pe sol, precum si a altor obiecte, de obicei utilizate de adulti, necuratate si nedezinfectate inainte de a fi oferite copiilor pentru joaca.

Tot in cadrul preventiei fata de diferite boli acute respiratorii si digestive intra si recomandarile de vaccinare prevazute in schema nationala de vaccinari, vaccinari ce vor fi facute in contextul informarii corecte a parintilor si apartinatorilor, legate de bolile carora li se adreseaza aceste vaccinuri si complicatiile posibile ale acestora.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre infectii respiratorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli respiratorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alergii

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0