Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor

Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor
Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor
CopiiSanatatea copilului

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea inghetatei cu arome si a celei cu fructe/suc de fructe, 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ananas, cocos, cirese si mango).


In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari, urmatorii fiind suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree.

E102 – tartrazina, colorant sintetic, este considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.

E 120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E122 – azorubina, un colorant rosu toxic, folosit si in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen.

E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E405 – poate produce reactii alergice la unii copii.

E1520 – propilen glicolul produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.

E124 – este un colorant sintetic care produce reactii alergice, fiind responsabil si pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen in multe tari.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E162 – betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitrati si astfel produsele ce il contin trebuie evitate de copii.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

E211 – benzoat de sodiu - asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.

E330 – acidul citric. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare.

E331 – citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) pot produce produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice.
 
E401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.

E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.

E 410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.

E 412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.

E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator.Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.

E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.

E417 – guma tara, stabilizator.Poate provoca alergii.

E440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.

E460 – guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania


Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatatea copiilor

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Spune-ne opinia ta despre "Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor"



7 + 8 =

Cele mai citite articole

Magneziul este responsabil pentru numeroase procese biologice. Este al patrulea mineral din punct ...
Tratamentele pe baza de ulei de argan, de ricin, de cocos si de migdale hidrateaza scalpul, reduc ...
Cresterea in greutate favorizeaza acumularea depozitelor de grasime in organism. Acestea pot afecta ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe ...
Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care mi le generea lipsa ...
Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe ...

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton