Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor

de Alina Ilie la 2016-08-02
Inghetata cu arome artificiale si efectele asupra sanatatii copiilor
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea inghetatei cu arome si a celei cu fructe/suc de fructe, 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ananas, cocos, cirese si mango).


In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari, urmatorii fiind suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree.

E102 – tartrazina, colorant sintetic, este considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.

E 120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E122 – azorubina, un colorant rosu toxic, folosit si in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen.

E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E405 – poate produce reactii alergice la unii copii.

E1520 – propilen glicolul produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.

E124 – este un colorant sintetic care produce reactii alergice, fiind responsabil si pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen in multe tari.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E162 – betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitrati si astfel produsele ce il contin trebuie evitate de copii.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

E211 – benzoat de sodiu - asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.

E330 – acidul citric. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare.

E331 – citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) pot produce produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice.
 
E401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.

E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.

E 410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.

E 412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.

E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator.Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.

E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.

E417 – guma tara, stabilizator.Poate provoca alergii.

E440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.

E460 – guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatatea copiilor

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aditivi alimentari

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0