Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 metode simple de a scapa de stres

de SuntFericita.ro la 2018-03-20
5 metode simple de a scapa de stres
Principala sursa de stres pentru romani este locul de munca. Sunt afectati in aceeasi masura atat barbatii cat si femeile. Cu totii am experimentat stresul in viata de zi cu zi, mai ales atunci cand ne simtim supraincarcati si ne luptam sa facem fata cererilor tot mai complexe. Aceste cereri pot fi legate de finante, de locul de munca, de relatii si de alte situatii, esential este ca orice lucru care reprezinta o provocare reala sau este perceputa ca atare, poate provoca stres.


“Stresul este de fapt o parte importanta a evolutiei omenirii ajutandu-i pe stramosii nostri sa supravietuiasca. Eliberarea de adrenalina adusa de un atac iminent din partea unor animale carnivore de dimensiuni mari i-a ajutat, de exemplu, pe stramosii nostri sa se pregateasca pentru lupta si fuga, iar acest gen de stres inca ne aduce beneficii si astazi.

Dar lumea moderna a adus cu sine un stres continuu asupra corpului si mintii noastre – si exista voci care considera ca inca nu suntem pregatiti sa facem fata acestei schimbari. Mai mult decat atat, contrar opiniei populare, nu orice stres este rau, ci fiecare persoana are propria toleranta la felurile variate de factori de stres. Cheia este sa ne stim gradul de toleranta, cunoscandu-ne semnalele negative atunci cand stresul ne atinge punctele critice”, considera psihoterapeutul Angela Nutu.

Tipuri de stres


Specialistul afirma ca stresul acut este unul pe termen scurt, care este adus de evenimente specifice la care trebuie sa reactionam.

“Poate fi o forta ajutatoare, motivationala si poate fi palpitanta in doze mici (eustres), dar prea mult din ea este epuizanta si ne face sa simtim ca nu reusim sa facem fata provocarilor (distres). Stresul acut poate fi atunci cand te dai in trenuletul roller coaster, dai un examen important, eviti un accident de masina, ceri o marire de salariu etc.”, explica Angela Nutu.

De cealalta parte, stresul cronic este o suferinta pe termen lung cauzata de factori de stres repetitivi.

“Stresul cronic poate deveni o parte de rutina a vietii, incat cei care sufera sub actiunea sa nu-l mai observa si il accepta ca fiind normal. Factorii de stres cronic pot fi: un loc de munca epuizant, o viata de familie nefericita, probleme financiare prelungite, dificultati de adaptare si socializare, efectele stresului cronic etc. Daca nu intervenim cu diferite metode de alinare sau relaxare, stresul cronic poate duce la dureri de cap, stomac deranjat, dureri in piept, tensiune arteriala ridicata, insomnie, anxietate, depresie. Toate acestea cresc riscurile de boli de inima cu pana la 40%, de infarct cu 25%, iar de atac cardiovascular cu 50%. De asemenea, poate cauza tensiuni musculare ca reactie reflexa de a ne proteja corpul impotriva posibilelor dureri si rani”, spune Angela Nutu.

Cum putem scapa de stres? 5 metode simple


1. Relaxeaza-te!

Un exercitiu simplu de autohipnoza ne poate ajuta sa intram foarte repede si usor intr-o stare de transa hipnotica, respectiv ne va ajuta sa ne relaxam profund. Cum il punem in practica?

- Stai confortabil pe scaun cu talpile lipite de podea.
   
- Acum trage puternic aer in piept, inspirand pe nas. In acelasi timp ridica privirea, cat mai mult cu putinta in sus, doar privirea, capul ramane nemiscat. In acest fel vom ajunge cu ochii „dati peste cap”, in timp ce capul ramane in pozitie verticala, ca si cum am privi un punct interior, in crestetul capului.
   
- Mentinem respiratia si numaram in minte 1, 2, 3.
   
- Lasam apoi privirea sa coboare lent, foarte lent in jos in timp ce expiram lent, controlat, pe gura. Pleoapele coboara lent, in final ochii inchizandu-se lent, natural, iar respiratia devine si ea profunda si naturala.
   
- Repeta de minim 3 ori sau de ori de cate ori este nevoie pentru a adanci starea de transa.
   
Atentionare! Nu face niciodata exercitii de relaxare sau intrare in transa hipnotica in timp ce esti la volan sau operezi cu diverse aparate, utilaje, etc. Alege pentru asta intotdeauna un mediu linistit, sigur, in care pe cat posibil sa nu fii deranjat cat dureaza exercitiul tau de relaxare!

Fa acest exercitiu ori de cate ori simti nevoia sa te relaxezi si destresezi, mai intai exercitiul asa cum este descris, apoi ideal ar fi sa asculti o inregistrare care sa te ajute sa te relaxezi si mai mult.

2. Fa sport!

Eliberarea de endorfine si concentrarea pe corpul tau te va face sa te simti mai bine, exercitiile fizice ajutand sistemul nervos sa se relaxeze. In loc sa te concentrezi pe gandurile tale, concentreaza-te pe corpul tau

3. Regleaza-ti sistemul nervos! Meditatia si respiratia constienta sunt modalitati rapida de a te calma. Pur si simplu ia o pauza si concentreaza-ti atentia pe 60 de respiratii de fiecare data cand simti ca te sufoci si nu faci fata unui moment.

4. Nu te izola!

Conexiunea cu oamenii care te fac sa te simti bine si in siguranta este una dintre cele mai eficiente modalitati de a-ti relaxa sistemul nervos. Suportul familiei si al prietenilor este vital in recuperarea echilibrului.

5. Fa cateva schimbari benefice in viata ta!

“Atunci cand te lupti cu stresul e foarte posibil sa nu mai urmezi cursul firesc al vietii tale. Somnul, apetitul, energia iti vor fi afectate. Este un moment in care trebuie sa maresti efortul pentru o viata sanatoasa: orienteaza-te catre o alimentatie sanatoasa, apuca-te de un sport nou, relaxeaza-te inainte de somn”, conchide psihoterapeutul Angela Nutu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.88 din 5 - 12 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stres

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relaxare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stres cronic

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016