Manifestarile sunt similare asteniei, afectiune prezenta in aceasta perioada sub forma asteniei de toamna.
Cercetarile din ultimii 20 de ani arata ca deficienta de nutrienti din organism este una dintre cauzele afectiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slabit si infectiile.
"In contextul stilului modern de viata, in care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practica sport, tragem un semnal de alarma pentru reducerea riscul instalarii sindromului de oboseala cronica", precizeaza dr. Ionut Balan.
In aceasta perioada este necesara o dieta echilibrata, sustinuta de un aport complex de nutrienti, pentru refacerea metabolismului si a sistemului imunitar.
Iata cateva dintre simptomele care pot ascunde o stare de oboseala cronica:
- dureri de cap;
- dificultati de concentrare;
- dureri musculare si articulare;
- depresie;
- alergii;
- insomnie, oboseala accentuata pe timpul zilei.
Sindromul afecteaza de 4 ori mai multe femei decat barbatii. Sindromul apare, de obicei, la adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, spun medicii, afectiunea poate aparea la orice varsta, chiar si in randul adolescentilor.
"Doar 20% dintre cei care sufera de S.O.C ajung sa fie diagnosticati de medic, iar asta din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenia prelungita, depresia si altele", a mai precizat dr. Balan.
Statisticile internationale arata ca prevalenta globala a afectiunii este estimata la 2,6 la suta, in timp ce in Europa sunt peste 1,2 milioane de pacienti diagnosticati cu SOC.
Tot conform statisticilor, 50% dintre cei afectati nu isi pot continua activitatea profesionala, in timp ce 40 la suta reusesc sa continue sa lucreze, insa doar cu jumatate de norma.
Recomandarile medicilor
Sindromul de Oboseala Cronica se trateaza. "Specialistii din intreaga lume recomanda imbunatatirea stilului de viata. In ziua de azi, alimentata incorecta este tot mai raspandita, iar asta duce la un deficit de nutrienti care afecteaza metabolismul energetic", a mai spus dr. Ionut Bacanu.
Mai ales in aceasta perioada rece, cand organismul este mai vulnerabil, specialistii recomanda populatiei o dieta echilibrata, sustinuta de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe, care sa acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate.
Pe langa corectarea alimentatiei, sunt necesare adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masaj si exercitii fizice de cel putin doua ori pe saptamana, pentru imbunatatirea calitatii somnului.
Sursa: Mediafax
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!