Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oboseala cronica: medicii iti spun care sunt cauzele

de Alina Ilie la 2014-09-26
Oboseala cronica: medicii iti spun care sunt cauzele
Sindromul de oboseala cronica este o afectiune caracterizata prin oboseala intensa ce persista mai mult de 6 luni, dificultati de concentrare, dureri musculare si articulare, tulburari de memorie, migrene, insomnie, depresie sau alergii.


Specialistii atrag atentia ca toamna si la inceputul iernii sunt diagnosticte cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseala Cronica. Studiile efectuate de cercetatori arata ca in lunile reci, in care apar racelile, creste si numarul de persoane afectate.
Manifestarile sunt similare asteniei, afectiune prezenta in aceasta perioada sub forma asteniei de toamna.
Cercetarile din ultimii 20 de ani arata ca deficienta de nutrienti din organism este una dintre cauzele afectiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slabit si infectiile.
"In contextul stilului modern de viata, in care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practica sport, tragem un semnal de alarma pentru reducerea riscul instalarii sindromului de oboseala cronica", precizeaza dr. Ionut Balan.
In aceasta perioada este necesara o dieta echilibrata, sustinuta de un aport complex de nutrienti, pentru refacerea metabolismului si a sistemului imunitar.
Iata cateva dintre simptomele care pot ascunde o stare de oboseala cronica:
- dureri de cap;
- dificultati de concentrare;
- dureri musculare si articulare;
- depresie;
- alergii;
- insomnie, oboseala accentuata pe timpul zilei.
Sindromul afecteaza de 4 ori mai multe femei decat barbatii. Sindromul apare, de obicei, la adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, spun medicii, afectiunea poate aparea la orice varsta, chiar si in randul adolescentilor.
"Doar 20% dintre cei care sufera de S.O.C ajung sa fie diagnosticati de medic, iar asta din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenia prelungita, depresia si altele", a mai precizat dr. Balan.
Statisticile internationale arata ca prevalenta globala a afectiunii este estimata la 2,6 la suta, in timp ce in Europa sunt peste 1,2 milioane de pacienti diagnosticati cu SOC.
Tot conform statisticilor, 50% dintre cei afectati nu isi pot continua activitatea profesionala, in timp ce 40 la suta reusesc sa continue sa lucreze, insa doar cu jumatate de norma.
Recomandarile medicilor
Sindromul de Oboseala Cronica se trateaza. "Specialistii din intreaga lume recomanda imbunatatirea stilului de viata. In ziua de azi, alimentata incorecta este tot mai raspandita, iar asta duce la un deficit de nutrienti care afecteaza metabolismul energetic", a mai spus dr. Ionut Bacanu.
Mai ales in aceasta perioada rece, cand organismul este mai vulnerabil, specialistii recomanda populatiei o dieta echilibrata, sustinuta de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe, care sa acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate.
Pe langa corectarea alimentatiei, sunt necesare adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masaj si exercitii fizice de cel putin doua ori pe saptamana, pentru imbunatatirea calitatii somnului.

Sursa: Mediafax

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oboseala cronica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dureri de cap

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0