Desigur, o schimbare la nivelul intregii personalitati (de exemplu, schimbarea imaginii de sine) este ceva care dureaza toata viata. Dar poti obtine schimbari spectaculoase la nivelul acelor obisnuinte personale neplacute si care sunt adanc inradacinate datorita automatismului lor.
“Ca sa ai ce n-ai avut, fa ceva ce n-ai facut!”
Primul pas este de a decide ce doresti sa schimbi. Analizeaza constient ce efecte au obiceiurile asupra ta. Apoi, gandeste-te cum ar arata viata ta cu un obicei nou si ce te-ar motiva sa faci schimbarea. De exemplu, daca iti formezi un obicei ca seara, dupa ce mananci, sa faci o plimbare rapida sau o alergare usoara (in loc sa lenevesti pe fotoliu uitandu-te la televizor), vei avea un corp mai suplu. Daca te lasi de fumat, vei avea o piele frumoasa si fara riduri, vei respira mai bine si te vei bucura de mai multa sanatate. Daca mananci fructe in loc de dulciuri, vei avea mai multa energie. Daca vei invata sa gatesti, vei manca mai sanatos.
Dupa ce decizi ce schimbare vrei sa faci, fa-o timp de 21 de zile! Treci la actiune! Nu este suficient doar sa iti doresti! Cand vrei sa scapi de un obicei, inseamna ca vrei sa faci ceva diferit care pentru un timp te va scoate din zona confortabila si sigura a vechiului obicei.
Fa ceva diferit de ceea ce ai facut pana acum pentru a incepe schimbarea! De fapt, toate comportamentele care se repeta mai mult de 21 zile devin obiceiuri. Bine ar fi sa devina deprinderi bune si de dorit! Multi spun ca vor sa se schimbe (sa se lase de fumat, sa nu mai manance anapoda, sa fie mai ordonati etc.), dar putini sunt dispusi sa faca vreun efort pentru asta. Din nefericire, vreo licoare magica sau vreo bagheta care sa faca minuni nu am aflat ca ar exista! Trebuie sa te ajuti singura sa iti schimbi obiceiurile care iti fac viata grea si sa faci efortul pana la capatul celor 21 zile!
De ce 21 de zile?
Noile circuite neuronale se constituie si se stabilizeaza numai daca acestea sunt supuse “bombardamentului” noilor informatii timp de 21 de zile neintrerupt (fara pauza de o zi sau mai multe). Informatia la nivel celular se schimba chiar mai repede de 3 saptamani, insa este instabila. Asadar, 21 de zile sunt necesare pentru stabilizarea informatiei la nivel neuronal. Se formeaza astfel o “poteca” noua la acest nivel.
Mai trebuie sa cunosti un lucru esential! Este mult mai usor sa creezi un obicei nou care sa inlocuiasca unul vechi decat sa creezi unul nou care sa nu inlocuiasca nimic!
Cele mai multe persoane incearca sa isi formeze un obicei nou care nu inlocuieste nimic vechi. Din pacate, ajung sa renunte inainte de implinirea celor 21 de zile. Potrivit exemplului de mai sus, daca vrei sa scapi de obiceiul de a sta la televizor dupa masa de seara, inlocuieste aceasta deprindere cu noul obicei de face o plimbare rapida sau alta activitate motorie. Iti va fi mult mai usor asa!
Obiceiul nou trebuie sa fie repetat zilnic pentru a se cristaliza si pentru a ajunge apoi sa aiba o forta deplina! Nu te lasa tentata sa renunti inainte de 21 de zile! Dupa 21 de zile vei acumula o motivatie atat de puternica incat vei ajunge sa practici noul obicei fara sa ai sentimentul ca faci vreun efort.
Asadar, esti gata pentru schimbare?
Psiholog Paula Irimia
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.57
din 5
- 28 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!