Parerea generala este ca lauda valideaza comportamentul copilului, ii arata ca s-a purtat corespunzator si il incurajeaza sa faca asa si pe viitor; la baza acestei explicatii sta principiul care spune ca orice copil doreste sa fie acceptat de ceilalti, sa ii multumeasca pe adulti si sa fie, astfel, in centrul atentiei. Acel ''bravo'' nu spune altceva decat ca copilul s-a purta conform normelor societatii, iar asta nu e un lucru ata de rau, nu?
Noile teorii spun ca cei mici nu ar trebui laudati si nici sa auda atat de des ''bravo'' pentru orice lucru bun pe care il fac, mai ales daca e vorba de un comportament sau un obicei care nu iese din tipar, ci este ceva obisnuit pentru toata lumea. Nu am inteles niciodata consecintele pe care le-ar avea aceast mod de a creste un copil, pana de curand.
Polly Eisendrath, psiholog si autor, scrie in cartea ''The Self-Esteem Trap'' ca toate aceste laude si supraestimari ale comportamentelor, calitatilor si abilitatilor copiilor ii fac pe acestia aroganti, le dau o parere gresita despre sine si le dezvolta o atitudine de superioritate, ceea ce afecteaza relatiile cu ceilalti.
Cred ca in toata poevstea asta trebuie facuta o diferenta intre laude si exagerari.
Mie mi se pare nomal sa imi laud copii si sa le spun ''bravo'' cand dau dovada ca au trecut la o noua etapa in dezvoltarea lor, fie si cu pasi marunti: cand rezolva un puzzle fara ajutorul meu, cand deseneaza fara sa depaseasca conturul, cand reusesc sa nu uite sa salute sau sa spuna multumesc,, cand au un comportament pozitiv, cand recunosc o litera nou invatata, cand recita o poezie corect, cand stiu lectia pentru a doua zi la scoala, etc. Astea sunt reusite pentru care merita laude... si noi, daca ducem la bun sfarsit un proiect la care am lucrat din greu, ne felicitam, ba mai iesim si la un suc sa sarbatorim. La copii de ce sa nu fie la fel? Da, copiii trebuie laudati, asta le creste stima de sine si ii face sa se simta inclusi si acceptati in grupul celorlalti.
Al doilea aspect tine de lauda exagerata care, pe langa faptul ca este deranjanta, este si gresita. Am auzit multi parinti spunandu-le copiilor "Esti cea/cel mai...", de obicei facand referite la frumusete sau inteligenta. Este o generalizare gresita, pentru ca nu pot exista atatia copii ''cel/cea mai'' pe lume. Multi copii sunt frumosi, la fel cum multi sunt si destepti, iar ca parinte ar trebui sa fii constient de asta. In acest caz, este poate mai bine sa facem un compliment specific, sa nuantam lauda in functie de situatie. De exemplu: ''Esti foarte frumoasa cu rochia asta rosie'' ''Ai rezolvat perfect problema, esti foarte istet, bravo''. Asa cum nu exista oameni perfecti, la fel nici copiii nu exceleaza toti in aceleasi abilitati. Important pentru un parinte este sa stie punctele forte ale copilului sau, dar si pe cele slabe si sa lucreze asupra lor, apeland la lauda, exemple si exercitii pentru a intari comportamentele si abiliatile pozitive existente, dar si pentru a le incuraja pe cele dorite.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!