Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert

de Sunt Fericita la 2016-04-27
Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert
Asociatia Pro Consumatori a realizat vopseaua pentru vopsit oua din comert, cozonacii si vinul care nu lipsesc de pe masa romanilor de sarbatorile pascale.


Asa cum era de asteptat, rezultatele analizei arata ca produsele pe care obisnuim sa le cumparam si sa le consumam nu sunt tocmai benefice pentru sanatatea noastra.

Referitor la vopseaua pentru ouale rosii, APC avertizeaza ca 8 dintre tipurile de vopsea analizate contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.

Expertii APC recomanda sa cumparati oua de categoria 0 si 1 intrucat au coaja mai groasa si nu trece vopseaua prin ele ajungand la continut. Ouale de categoria 2 si 3 provin de la gaini crescute in hale industriale sau baterii, gaini stresate si au coaja foarte subtire, prin urmare vopseaua de oua poate ajunge in interior. Odata patate cu vopsea, ouale nu mai pot fi mancate pentru ca devin toxice.

"Pentru vopsirea oualor, multi consumatori se aprovizioneaza cu substante chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decat culorile din surse naturale: pentru rosu si roz - foi de ceapa, sfecla proaspata; pentru galben si portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varza rosie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine sa se procure oua albe pentru vopsiri frumoase, sa fie curatate cu apa calda (fara detergenti), sa fie fierte incet in apa cu putina sare, apoi sa se adauge putin otet si sursa de colorant. Foarte comod este sa se fiarba ouale in apa in care au fiert mai intai foile de ceapa, de exemplu. Aceste experimente asigura si placeri deosebite in arta de a face", a explicat Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Si in cazul cozonacilor din comert au fost depistate nereguli.

Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului. Un singur producator de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale caror produse au fost analizate, declara ca foloseste faina tip 000. In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.

"Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta produsului, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip". Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

APC explica si e trebuie sa stim despre vinuri, inainte de sarbatorile pascale:

Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau in fata invitatilor, daca suntem gazde. Orice preparat culinar poate contine unul sau mai multe din cele cinci elemente de baza ale gustului: dulce, acru, sarat, amar si umami (un al cincilea element component al gustului, descoperit de japonezi la inceputul secolului, care desemneaza capacitatea proteinica a unei mancari). Aceste nuante isi pun amprenta si asupra gustului vinurilor.
VINURILE ROSE se pot asocia oricarei compozitii gastronomice.             
VINUL SPUMANT se poate servi la o masa de la inceput pana la sfarsit.
VINURILE ROSII se servesc la temperatura camerei, iar atunci cand sunt pastrate in pivnite se aduc la temperatura de servire cu cateva ore inainte de masa. Vinurile rosii speciale se prezinta pana la 22°C. Vinurile albe se servesc intotdeauna reci. Cu cat vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atat se serveste mai rece.
VINURILE NOI se servesc inaintea celor vechi.
VINUL SEC se serveste inaintea celui demisec si dulce.
VINUL ROSU se serveste dupa vinul alb sec si demisec.
VINURILE VECHI se recomanda iarna, indeosebi cele rosii”, subliniaza Prof. univ. dr. Dan BOBOC.

Sursa: APC

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masa de paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cozonac

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0