Chiar daca este o planta care se culege greu, din cauza intepaturilor, urzica este planta primavaratica indragita datorita beneficiilor miraculoare. Cu un continut bogat de vitamina A, B1, B2, C si K, dar si fier, potasiu,acid folic, zinc, calciu, fibre si licopen, urzica s-a dovedit a fi una dintre cele mai sanatoase plante verzi. Iata cele mai importante beneficii!
Bun detoxifiant. Consumul regulat de urzici ajuta la curatarea sangelui si implicit la curatarea ficatului si a rinichilor. Datorita vitaminelor si mineralelor din compozitie, urzica elimina metalele grele din organism.
Scade tensiunea. Daca este administrata sub forma de ceai ori pulbere, urzica ajuta la subtierea sangelui si scade tensiunea arteriala, marind fluxul sangvin.
Trateaza rinita alergica si astmul alergic. Urzica contine substante antiinflamatoare, antiasmatice si antihistaminice si este un bun tratament impotriva rinitei alergice si astmului alergic. Consumul de urzici usureaza respiratia, ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si reduce mancarimile ori secretiile cauzate de inflamarea mucoasei.
Trateaza cistita. Urzicile trateaza afectiunile aparatului urinar, cat si infectiile acestuia. De asemenea, preparatele care au la baza urzica reduc inflamatiile de la nivelul rinichilor si cailor urinare si au efect antibacterian.
Trateaza anemia. Datroita continutului bogat de fier si magneziu, urzicile sunt ideale pentru tratarea anemiei. Specialistii recomanda chiar o cura de o luna de zile cu ceai de urzici deoarece ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Scade glicemia si amelioreaza bolile de inima. Consumul de urzici ajuta la ameliorarea diabetului deoarece are proprietatea de a scadea glicemia. Medicii specialisti recomanda sucul de urzica proaspata pentru a preveni aparitia bolilor de inima.
Mod de folosire a urzicilor
- Infuzie = o lingurita de urzica uscata la ¼ litru de apa. Nu trebuie fiarta, doar oparita;
- Tinctura de urzica = se taie marunt radacinile scoase din pamant si se pun intr-o sticla impreuna cu rachiu de secara, de 38-40% si se lasa la macerat pentru 14 zile intr-un loc calduros. Se recomanda pentru bai de picioare.
- Urzici proaspete sau uscate = Urzicile pot fi gatite si servite drept garnitura pentru o serie de preparate, dar si servite drept ceai, dupa ce s-au fiert bine si au dat in clocot.
Consumul de urzici nu este recomandat pe termen lung deoarece poaate cauza dezechilibru electrolitic, din cauza actiunii diuretice. De asemenea, femeile insarcinate, dar si femeile care au nascut si care alapteaza nu au voie sa consume urzici.
Sursa foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!