Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta?
Cei mai multi dintre voi care foloseati biciclete atat pentru distractie cat si pentru a ajunge mai repede in diverse locuri din oras, odata cu venirea primului copil ati asteptat cu nerabdare ziua cand ii veti putea cumpara prima bicicleta.


Va mai aduceti aminte cum a fost cand v-ati vazut copilul mergand pentru prima oara? Acum a crescut si vrea sa-si foloseasca forta picioarelor pentru mersul pe doua roti, care de cele mai multe ori este asociat cu mersul pe bicicleta.
Exista mai multe variante pe care le puteti incerca:
- mersul pe bicicleta fara pedale;
- mersul pe tricicleta;
- mersul pe bicicleta standard sau cu roti ajutatoare.

Inainte de a merge mai departe as vrea sa multumim magazinului de biciclete Perfectbike.ro pentru pozele puse la dispozitie.
Unii copii merg mai greu si astfel vor fi pregatiti sa se urce pe o bicicleta putin mai tarziu, altii alearga pe matura prin casa pretinzand ca sunt ciclisti. Mersul pe biciclete fara pedale este foarte usor de invatat si accesibil tuturor inca de la varste fragede, 1an si 8-9 luni pentru cei mai indemanatici. Mersul pe bicicleta cu roti ajutatoare este si el un sport in sine dar este nevoie de mai multe forta si vointa din partea lor – au mai multe roti de pus in miscare – si este recomandat pentru varste incepand de la 2 ani jumatate.  
Tricicletele sunt un mijloc de locomotie foarte confortabil si atragator pentru cei cu varste intre 2-4 ani: mai dau de doua-trei ori din pedale, se mai opresc si ne impartasesc o descoperire si tot asa, dar de cele mai multe ori sfarsesc in bratele parintilor si ei si tricicleta. Sunt recomandate trasee scurte.

Trecerea la mersul pe bicicleta standard fara roti ajutatoare se poate face in intervalul 4-6 ani si este foarte important ca partea distractiva si recompensele verbale sa sustina fiecare metru parcurs pe bicicleta pe cont propriu. Desi trecerea de la biciclete fara pedale la bicicleta standard este fireasca pe la varsta de 5 ani, aceasta nu se intampla de la sine si copilul are nevoie de sprijin pentru deprinderea pedalatului.
Cand ati decis impreuna cu micutul dvs. sa va aventurati pe doua roti, mergeti la magazin si achizitionati bicicleta corespunzatoare varstei, inaltimii si greutatii lui.
Indiferent ce bicicleta alegeti, asigurati-va ca cel mic poate atinge cu ambele picioare solul si sta peste tubul de sus. Daca alegeti o bicicleta grea sau prea mare pentru copil, pe langa faptul ca i se va parea atat de dificil sa invete sa mearga pe ea, posibile accidente pot surveni cu siguranta.

Foarte, foarte important: NU uitati de echipamentul de protectie!
Chiar daca nu isi dau seama, copii urmaresc si copiaza comportamentul adultilor. Este foarte important cand mergeti pe bicicleta sa purtati casca de protectie ca atunci cand veti veni cu una pentru cel mic sa o accepte mai usor. Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, pe parcursul lectiilor sau chiar in perioada imediat urmatoare, cel mic sa faca cunostinta “in viteza” cu caldaramul si nu am vrea sa ii stricam cheful de distractie cand exista posibilitatea de a fi in siguranta tot timpul. Un biciclist adevarat are casca, cotiere, genunchiere si manusi. Ele pot fi achizitionate separat sau intr-un set si pot fi folosite si pentru mersul pe role.
Cel mai potrivit loc de a invata sa mearga pe bicicleta este un parc cu spatii largi, fara damburi sau curbe si putin aglomerat sau o alee mai putin circulata.
Invatarea mersului pe bicicleta fara pedale
Mersul pe astfel de biciclete este un proces destul de intuitiv pentru multi copii si este cel mai usor de realizat pe o suprafata plana. Odata ce micul biciclist s-a obisnuit sa urce pe ea si sa o tina de ghidon, nu trebuie decat sa inceapa sa mearga si incet, incet va prinde curaj. Pentru inceput este bine sa-l sustineti indeaproape din spate. Cu cat progreseaza va capata incredere in abilitatile sale de a controla bicicleta si treptat va fi nevoie de asistenta doar de la distanta.
Pune obstacole mici, fanioane sau conuri si puneti-l pe micut sa faca jaloane printre ele. Pe traseu, copilul va trebui sa faca doua sau trei bucle. Incurajati-l pe toata durata traseului. Daca este o bicicleta cu frana, este bine sa-i explicati modul de folosire, dar este bine sa foloseasca picioarele pentru a se opri.

Trecerea la biciclete cu pedale
Inainte de a ajunge la o bicicleta cu pedale este bine sa exersati cu triciclete. Astfel, copilul invata ca este necesar sa dea din pedale pentru a se deplasa.
Pozitia de start este cu un picior pe pedala si cu celalalt pe sol. Cand ati dat startul, copilul trebuie sa impinga pedala in fata, astfel bicicleta va avansa. Cu putina rabdare si dupa cateva ture reusite distractia este in toi. Echilibrul, este foarte usor de mentinut si se realizeaza prin miscari la stanga si la dreapta ale ghidonului. Partea buna este, si toata lumea stie, ca mersul pe bicicleta odata invatat nu se mai uita.
Pentru cei care au inceput direct cu bicicleta standard este necesar sa-i invatati si cum se opreste o bicicleta. Prima data oprirea se va face intuitiv de catre micuti prin punerea picioarelor la sol dar de cele mai multe ori acest lucru nu ajuta prea mult si primul gard este al lor. De aceea, este bine sa le explicati inca de la inceput ca bicicleta are frana, scopul acesteia si modul de folosire. Este bine sa exersati oprirea in acelasi timp cu startul si mersul pe doua roti.

Saua se regleaza in inaltime atat cat sa ajunga cu talpile pe sol, chiar daca stie cum sa foloseasca frana, din impuls, in situatii de panica, va incerca sa se opreasca punand picioarele jos. Pe masura ce copilul devine confortabil cu sistemul de franare, puteti ridica saua putin mai sus astfel incat sa atinga solul doar cu varful picioarelor.
Acum ca ati facut primii pasi si pe bicicleta, este timpul sa mergeti la o plimbare in familie prin parcuri sau pe alei mai laturalnice si nu uitati echipamentul de protectie.
Daca aveti ceva probleme tehnice cu bicicletele puteti merge la cel mai apropiat magazin de biciclete din cartier si, chiar daca nu are pe cineva dedicat pentru acest lucru, gasiti pe cineva care sa va consilieze pentru micile reparatii.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bicicleta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016