In plan colectiv, memoria noastra pare sa dea inapoi: un sondaj recent a descoperit ca persoanele intre 18 si 34 de ani sunt mai predispuse decat cele de peste 55 de ani sa uite ce zi e (15% versus 7%) si unde si-au pus cheile (14% versus 8%). Uita si sa-si aduca pranzul la ei (noua procente) sau chiar sa faca dus (sase procente), in mult mai multe cazuri decat seniorii.
Memoria slaba poate sa ne loveasca la orice varsta si acest lucru paote sa ne afecteze viata profesionala si personala. Ca adulti, exista un numar de instrumente simple si practice care sa ne ajute sa ne amintim numele persoanelor si sa incetam sa uitam unde ne-am parcat masina sau unde ne-am lasat cheile.
1. Vizualizarea.
Trebuie sa memorezi o lista de tereni si de nume? Ai mai multe sanse sa ti le amintesti daca le asociezi cu o imagine, mai ales daca te consideri genul care are o memorie vizuala (65% din populatia lumii poate fi incadrata in acaesta categorie). De exemplu, daca trebuie sa-ti amintesti de intalnirea de la 4:30 pm, incearca sa-ti amintesti cvartetul favorit (Beatles?) si un tort aniversar cu 30 de lumanari. Suna prosteste, dar vei vedea ca vei ajunge la timp.
2. Incearca un joc al mintii.
Jocurile de stimulare a mintii, cum ar fi sudoku si integramele pot fi de folos. Exista si Luminosity, un set de exercitii pentru computer si telefon creat de o echipa de specilisti in neurostiinta care imbunatateste memoria cu 97% in primele 10 ore de joc.
3. Foloseste metoda Cicero.
Cunoscut si sub numele de metoda Loci sau de palatul memoriei, instrumentul de memorare al lui Cicero, descris in De Oratore, foloseste puterea imaginilor de sprijin (in acest caz, spatii fizice) si a relatiilor spatiale pentru a rememora informatiile. Subiectul memoreaza planul unei cladiri sau dispunerea magazinelor pe o strada sau o entitate geografica ce este compusa dintr-un numar de loci. Cand vrei sa-ti aduci aminte de o serie de articole, te „plimbi” printre loci si aloci fiecaruia cate un articol.
4. Trage un pui de somn.
Iata o scuza buna pentru a infige cornu-n perna chiar acum: daca dormi mai mult, iti ajuti capacitatea de invatare si memoria.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!