Ce este Indicele Glicemic (IG)?
Este un indicator al calitatii carbohidratului, reprezinta o masura a felului in care el ridica nivelul zaharului din sange. Descrie „raspunsul glicemic” al organismului. Mai precis, IG te invata ce sa mananci ca:
- sa slabesti;
- sa nu ai salturi necontrolate de glicemie;
- sa scazi nivelul colesterolului si al trigliceridelor;
Adica exact ce-ti doresti.
Indicele glicemic asociat fiecarui produs alimentar (50 g) reprezinta capacitatea sa de a creste cantitatea de zahar din sange, raportat la actiunea glucozei (zaharul pur) al carei indice glicemic este considerat 100. In functie de IG, produsele se impart in:
– Mare/ridicat IG > 70
– Mediu 56 < IG < 69
– Mic/redus 5 < IG < 55
Alimentele cu valori ridicate ale IG-ului (adica pe 70) sunt painea alba, curmalele uscate, cartofii (copti, fierti, prajiti, inabusiti, chipsuri), biscuitii, briosele, covrigeii, gogosile, clatitele, prajiturile, dovleacul, ananasul, hrisca, pastarnacul, pepenele rosu.
Alimente care au un indice glicemic mediu (intre 56 si 69) sunt orezul basmati, orezul pentru risotto, produsele de patiserie, stafidele.
Iar alimentele al caror IG este scazut (egal sau mai mic cu 55) sunt: mierea, painea de secara, cerealele (ovazul, orzul, orezul, secara, graul), mamaliga, grisul, merele, caisele, bananele, ciresele, piersicile, strugurii, kiwi, portocalele, perele, prunele si toate legumele si leguminoasele, cu cateva exceptii. Un fruct are indicele glicemic mai scazut cu cat gradul de aciditate este mai mare.
Regim diabet: beneficiile alimentelor cu IG mic
Astfel, cunoasterea si alegerea alimentelor cu IG mic iti pot aduce beneficii imediate:
- metabolizarea corecta a grasimlor
- scaderea in greutate
- tinerea sub control a glicemiei
- normalizarea profilului lipidic
- atingerea unor tensiuni arteriale echilibrate
- protectia pancreasului, a inimii si a rinichilor
- flexibilitatea si supletea vaselor de sange.
Desigur, te intrebi daca aducerea in farfuria ta a unor produse cu IG mic este suficienta pentru controlul glicemiei. Raspunsul este NU. Pentru ca IG este definit pentru o cantitate de 50 g de produs! Si aici intervine alt parametru: incarcatura glicemica (GI) a portiei din farfuria ta.
Definita ca:
GI = IG x gramele de carbohidrat dintr-o portie / 100
Ea este masura calitativa care iti spune daca un aliment contine carbohidrati cu eliberare rapida sau lenta. Matematic rezulta ca, pentru o incarcatura glicemica mica avem nevoie de un produs cu IG mic, intr-o cantitate mica!
Incarcatura glicemica nu trebuie sa depaseasca 40 de unitati, repartizate astfel: cate 10 pentru cele 3 mese si cate 5 pentru cele doua gustari. Ea este influentata de cativa factori importanti:
➢Marimea portiei
➢Modalitatea de pregatire a preparatului (fript, fiert, la abur)
➢Gradul de maruntire a preparatului creste IG
➢Decorticarea cerealelor creste IG.
Dieta cu indice glicemic scazut: trucuri pentru un regim alimentar bogat
Cateva trucuri si lista de IG asociati produselor te pot ajuta sa ai un regim alimentar bogat, variat, prea putin restrictiv. Asa ca tine cont!
➢Neaparat pune in farfurie cel putin un produs cu IG mic!
➢Substantele acide (otet, lamaie) si grasimile scad IG!
➢Ai in farfurie o portie cu IG mare? Nu dispera! Pune alaturi unul cu IG mic si contrabalanseaza!
➢Pregatirea termica vreme indelungata creste IG!
➢Combinatia de carbohidrati si proteine dinamizeaza procesul de slabire si stabilizeaza glicemia!
Sursa: Lucrarea "11 pasi pentru Managementul Diabetului", autor Catalina Dumitrascu
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!