Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este legatura dintre greutate si glicemie?

de Sunt Fericita la 2023-07-27
Care este legatura dintre greutate si glicemie?
Sanatosi sau mai putin sanatosi, mai tineri sau mai in varsta, toti tinem diete. Termenul de dieta este in general asociat cu scaderea in greutate. O parte din grasimea existenta in corpul noastru se datoreaza grasimilor pe care le contin anumite alimente din farfuria noastra. Odata ajunse in organism, acestea se descompun in acizi grasi, care, fie se consuma, fie sunt legati sub forma de trigliceride si transportati de sange la celulele adipoase si depozitati.


Care este insa legatura cu glicemia?

Din lucrarea "Dieta cu indice glicemic scazut" aflam ca glucoza care provine din carbohidrati poate fi folosita imediat ca aport de energie pentru functionarea organismului (la nivelul creierului sau al muschilor), fie pentru activitatea fizica. 

Dar, in lipsa consumului energetic, ea poate fi stocata la nivelul ficatului sau al muschilor ca depozit de rezerva pentru nevoi ulterioare (glicogenul). Tragedia intervine atunci cand aceste depozite sunt deja pline!
 
Cand nivelul de zahar in sange este foarte ridicat – urmare a unei mese copioase si poate nu tocmai echilibrate, excesul de zahar este metabolizat in grasime si depozitat, “pus la pastrare pentru zile negre”, in celule adipoase.
 
Cand ne simtim vlaguiti, apatici si somnolenti, nivelul glicemiei a scazut. Ce facem atunci pentru a “reporni motoarele”? Luam o mica gustare dulce, rafinata. Dam un puternic implus glicemiei, dar efectul e de scurta durata. Organismul se pune iar “la adapost” si ne trezim iar luand in greutate.
 
Acest comportament devine periculos pentru organism, fiindca riscul oamenilor obezi de a deveni diabetici este de 77 ori mai mare! Deci, atentie la ce mancam! Nu cum o faceam pana acum… Dezvoltand un adevarat comportament obsesiv compulsiv legat de reducerea drastica a numarului de calorii si sfarsind prin a ceda unei pofte irezistibile. Zeci de diete esuate si un perpetuum mobile al kilogramelor noastre, de la “tot atatea” dupa lungi eforturi, daca nu chiar “la mai multe”, ne spune ca ar trebui sa schimbam programul. Cum? Folosind indicele glicemic!
 

Ce trebuie sa stiti despre indicele glicemic

Indicele glicemic al alimentelor ne invata ce si cum sa mancam pentru o metabolizare corecta a hranei ingerate. El este si un fin “observator” al vitezei de digerare a alimentelor. Cu cat carbohidratii consumati se descompun mai rapid, cu atat indicele lor glicemic este mai ridicat. Nivelul glicemiei (zaharul din sange) creste brusc, producandu-se depozitele despre care vorbeam anterior.

Efectul este de scurta durata, fiindca zaharul ramas in sange este scazut dupa astfel de momente, ulterior organismul simtind din nou nevoia de a se alimenta.
 
In cazul carbohidratilor cu un lant chimic mai complicat, procesul de descompunere in particule simple dureaza mai mult, (digestia) senzatia de satietate mentinandu-se o vreme indelungata. Acestia sunt carbohidrati cu indice glicemic scazut, ce elibereaza treptat zaharul in sange.
 
Concluzii:
 
- Indicele glicemic este parametrul care ne indica daca acea hrana din farfurie este sau nu potrivita pentru organismul nostru
- Indicele glicemic al carbohidratilor consumati ne ajuta sa slabim
- Indicele glicemic al alimentelor ingerate ne ajuta sa pastram controlul asupra glicemiei.
 
 
Foto: pixabay.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta cu indice glicemic scazut

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre greutate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre indice glicemic

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diabet

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glucoza

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0