"Tatii buni" arata cu totul diferit in zilele noastre: nu se asteapta de la ei doar sa aduca banii, ci si sa se implice activ in cresterea copiilor. Judecand dupa imaginile din media cu barbati zambitori tinandu-si pruncii la piept, chiar sub titluri de-o schioapa ce declara ca „a sosit epoca parteneriatului in cresterea copiilor”, este aproape usor sa credem ca barbatii au facut tranzitia cat se poate de lin.
Si totusi imaginea din revista nu este una corecta, spune un nou studiu al Universitatii din Oregon despre rolul de tata ca variabila ascunsa a dezvoltarii barbatului, citat de Huffington Post, "Fatherhood as a Hidden Variable in Men's Development and Life Courses, Research in Human Development."
"Rolurile traditionale s-au extins pentru a include mai multe responsabilitati in ingrijirea copiilor, dar aceste cereri sunt din ce in ce mai greu de indeplinit, mai ales in lumina schimbarilor structurii familiei si economiei".
Stim cu totii cum arata "tatal ideal": casatorit, prezent in viata copiilor, traind alaturi de familie si angajat full-time cu o slujba bine platita care-i ofera bonusuri uriase. Dar o serie de schimbari in societate au facut ca acest tip de tata sa apara destul de rar, spun autorii studiului. Rezultatul este ca tatii sunt impartiti in tati "buni" si tati "rai".
Niciodata inainte nu au existat atat de multi factori care sa influenteze ceea ce noi definim ca fiind FAMILIA: divortul, nasterile in cadrul cuplurilor necasatorite, tati vitregi, cupluri homosexuale, parinte unic, tata adolescent, tata adoptiv, familii transrasiale, tata cu drept de custodie. Un numar important de tati se confrunta cu saracia si discriminarea si nu au aceleasi drepturi ca tatii casatoriti si nici ca mamele necasatorite.
Un singur lucru nu s-a schimbat in ceea ce-i priveste pe tati: ne asteptam sa aduca banul in casa, desi a crescut enorm numarul familiilor in care ambii membri muncesc. Tatal este important ca bancomat. Cu cat munceste mai mult insa, cu atat va fi mai putin disponibil fizic si emotional sa se ocupe de copii.
Din nefericire, recesiunea economica inseamna ca multi barbati nu mai pot sa aduca paine pe masa. Recesiunea a lovit clasa muncuitoare, in special tatii. Iar pentru tatii divortati, pierderea veniturilor inseamna un risc enorm al pierderii relatiei cu copiii, caci ei nu mai pot plati pensia alimentara.
Autorii studiului remarca faptului ca, pe langa recesiune, mai sunt si alte curente sociale care ii afecteaza pe barbati: cresterea numarului de barbati care au copii in afara casatoriei cu mai multe femei si inmultirea divorturilor care reduc timpul petrecut de tata cu copiii sai sau il scot complet din ecuatie.
Se poate face ceva? Da: in loc sa se puna accentul pe ideea de casatorie (pe care din ce in ce mai multi oameni o resping in calitate de institutie valida), ar trebui sprijinite toate tipurile de relatii si redefinita familia, social si legal, pentru a acoperi toate tipurile de familii care exista acum.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!