Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 5,5 milioane de romani fumeaza

de Sunt Fericita la 2019-09-24
Peste 5,5 milioane de romani fumeaza
Un studiu releva faptul ca peste 5,5 milioane de romani fumeaza, iar peste trei sferturi dintre acestia isi aprind o tigara la mai putin de jumatate de ora dupa ce s-au trezit.


Studiul global privind tutunul la adulti (GATS) a fost publicat marti de Ministerul Sanatatii si realizat prin Institutul National de Sanatate Publica, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC, SUA).
 
”Per total, 30,2% (5,6 milioane, 39,2% dintre barbati si 21,5% dintre femei) de adulti au fumat tutun in mod curent. O treime din fumatorii romani (33,5%) au fost adulti tineri, din grupa de varsta 15-24 de ani. Cinci milioane de adulti s-au declarat fumatori curenti zilnic (3,2 milioane de barbati si 1,8 milioane de femei). Dintre fumatorii curenti zilnic, 71,5% fumeaza in primele 30 de minute de la trezire. Varsta medie de initiere a consumului de tutun, intre persoanele in varsta de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumatori curenti zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani in randul barbatilor si 18,3 ani in randul femeilor)”, se arata in studiu.
 
In general, 30% (5,5 milioane) dintre adulti s-au declarat fumatori curenti de tigari (39,5% dintre barbati si 21,2% dintre femei). Acestia consuma in medie 16,5 tigari pe zi (barbatii 18,1, femeile 13,7). Mai mult de patru din zece romani in varsta de cel putin 15 ani au fumat 20 sau mai multe tigari pe zi.
 
Prevalenta generala pentru fumatul altor produse din tutun a fost de 2,2% pentru tigaretele rulate manual, 0,9% pentru narghilea si 1,1% pentru alte produse din tutun ce sunt fumate. Per total, 2,3% 2,3% din adultii din zonele urbane si 1,9% din zonele rurale au fumat tigari rulate manual, 1,1% in mediul urban si 0,8% in rural au fumat narghilea; 1,5% in zonele urbane si 0,5% in zonele rurale au fumat alte produse din tutun destinate fumatului.
 
Aproape un sfert (23,8%) din fumatorii de tutun (fumatori curenti si fosti fumatori care s-au lasat in ultimul an) au avut o tentativa de a renunta in ultimele 12 luni (24,4% intre barbati si 22,7% dintre femei). Pe medii de porvenienta, 23,1% din fumatorii din zone urbane si 24,8% dintre cei din zone rurale au incercat sa se lase de fumat.
 
Dintre fumatorii care au fost la medic in ultimele 12 luni, 76,2% au fost intrebati despre istoricul lor privind fumatul, iar 57,1% dintre ei au fost sfatuiti de catre un cadru medical sa renunte la fumat (58,5% dintre barbatii fumatori si 55,4% dintre femei). Proportia celor carora li s-a recomandat sa renunte la fumat a fost maxima pentru grupa de varsta 65 de ani sau mai mult (60,8%) si minima pentru grupa de varsta 15–24 ani (38,5%).
 
”Majoritatea respondentilor care avut o tentativa de renuntare la fumat (65,9%) au declarat ca au facut acest lucru fara ajutor, in timp ce 6,8% au folosit terapia de substitutie nicotinica, 5% medicatie pe baza de reteta, 3% consiliere, 15,1% tigari electronice si 10,4% produse cu tutun incalzit”, se arata in studiu, conform News.ro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre milioane

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romani

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fumeaza

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0