Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salamul de vara - mix de sare, grasimi si aditivi alimentari

de Alina Ilie la 2017-06-12
Salamul de vara - mix de sare, grasimi si aditivi alimentari
Aproape ca nu e zi in care sa nu mancam mezeluri. Sunt ideale pentru pachetul de serviciu, au un gust bun si sunt o gustare rapida. Unul dintre cele mai nocive mezeluri este salamul de vara, iar specialistii APC Romania ne spun ce substante au identificat in urma analizarii a 20 de sortimente de pe piata.


Toate mezelurile (salamul, parizerul, sunca, crenvurstii si carnatii) contin aditivi allimentari, coloranti si conservanti, o cantitate foarte redusa de carne si multa slanina, sorici, tendoane si pielite. Asadar, din cauza consumului in exces a acestor alimente ne putea pricopsi cu o multime de boli.

Un studiu realizat in Franta de Centrul International de Cercetari asupra cancerului (CIRC) a demonstrat ca includerea unei portii zilnice de 50 grame de carne procesata in dieta unui om creste probabilitatea declansarii cancerului colorectal cu 18%.

In plus, este important de stiut ca alimentele procesate afecteaza activitatea diaminoxidazei, enzima care descompune cantitatea de histamina regasita in intestin. Cu alte cuvinte, consumul de mezeluri este asociat cu aparitia urticariilor si a eczemelor. Totodata, poate declansa crampe abdominale si probleme cu digestia.

Grasimi saturate

Numeroase studii realizate in institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si determina deficiente de invatare la tineri.

“Grasimile animale, solide ca si consistenta se mai numesc si grasimi saturate. Pe langa acestea, mai exista si grasimile lichide, nesaturate, provenite din sursa vegetala. Mezelurile sunt bogate in grasimi saturate, iar consumul in exces al acestora reprezinta primul pas catre bolile cronice serioase. De la ficatul gras la diabet, hipertensiune arteriala si chiar cancer. Studiile moderne pentru longevitate au demonstrat ca persoanele care consuma excesiv grasimi saturate au o speranta de viata redusa.” explica dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.

In urma analizarii a 20 de sortimente de salam de vara comercializata pe piata din Romania, specialistii au realizat un top 10 sortimente  dupa continutul total de grasimi din 100 grame produs

Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grasimi saturate

Aldis – 37 grame, din care 18 grame grasimi saturate

Agricola – 34 grame, din care 10 grame grasimi saturate

Fox (salam de vara extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grasimi saturate

Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grasimi saturate

 Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grasimi saturate

Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grasimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grasimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grasimi saturate (banat bun)

Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grasimi saturate

 Caroli (salam de vara extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grasimi saturate

 Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grasimi saturate

Sare

„Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si  au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv  de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc.” spune doctor Silviu Banateanu - medic specialist medicina de familie, Spital Sanador.

In urma studiului, iata top 10 sortimente de salam de vara dupa continutul de sare din 100 grame produs

Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame

Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame

 Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame

Cris-Tim – 2,55 grame

Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame

Fox (salam de vara) – 2,48 grame

Fox (salam de vara extra) - 2,41 grame

CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame

Agricola – 2 grame

Kaufland – 1,5 grame

Aditivi alimentari

Nitritul de sodiu este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

In concluzie, este recomandat sa reducem consumul acestor produse si sa preparam in casa carnati sau alte produse, dupa retete traditionale romanesti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mezeluri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimente procesate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016