Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul mediu brut a crescut cu 12 lei, pana la 2.017 lei, in septembrie 2011

Salariul mediu brut a crescut cu 12 lei, pana la 2.017 lei, in septembrie 2011
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.017 lei in septembrie, in crestere cu 12 lei fata de luna august, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.464 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 9 lei (0,6%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).


Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2011 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru 'ziua petrolistului'), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale - cu 27,2%, in extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice - intre 10% si 20%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), alte activitati industriale n.c.a., silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile - intre 6% si 7,5%, in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice - intre 3,5% si 5,5%.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitati extractive - cu 11,5%, in extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport - intre 7% si 10%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), industria metalurgica, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transport - intre 3% si 7%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (3,7%) - ca urmare a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de admitere, acordarii de prime personalului didactic din invatamantul superior, precum si a incetarii contractelor personalului suplinitor cu castiguri salariale mici, in sanatate si asistenta sociala (0,2%) - ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.

In administratia publica castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere comparativ cu luna august (-0,2%), in principal ca urmare a decontarilor in avans a concediilor de odihna acordate in lunile precedente.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,3% in invatamant, respectiv cu 10,2% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,6% in administratia publica, cu 14,4% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,4% in invatamant.

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,7%.

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,1%, cu un punct procentual mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2011.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre salarial

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mediu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre castig

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre activitati

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre septembrie

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0