Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Antropologia rosiei: A fost odata denumita marul otravitor

Antropologia rosiei: A fost odata denumita marul otravitor
Cu secole inainte sa devina un ingredient obligatoriu in salate si sosuri, umila si versatila rosie era considerata fatala, scrie Daily Mail.


200 de ani intregi la sfarsitul secolului al 19-lea, majoritatea europenilor evitau sa manance rosii, supranumite „mere otravitoare”, caci credeau ca ele aduc boala si moarte, mai ales in randul celor din clasele sociale inalte.
S-a demonstrat insa ca  rosiile au fost victimele unei neintelegeri: europenii bogati foloseau platouri de cositor si plumb pentru a servi diferite alimente. Rosiile sunt foarte acide si intra in interactiune cu plumbul, astfel ca persoanele care le mancau se intoxicau cu plumb.
Momentul de revenire in moda a rosiilor a fost pe la 1880, cand napoletanii au inventat pizza. 
Astazi, rosiile se gasesc in toate bucatariile, caci este greu sa-ti imaginezi o lasagna fara sos de tomate sau un sandvis fara felii de rosii.
Totusi, calatoria rosiei din lista de substante otravitoare in cartile de bucate nu a fost una usoara. Prima mentionare in afara Americilor (rosia salbatica este originara in vestul Americii de Sud, in zona Ecuador, nordul Chile si Insulele Galapagos) a aparut in anul 1544 in Italia, unde a fost cultivata ca ornament si clasificata ca otravitoare pana pe la 1800.
Ca si alte plante si legume din familia Solanaceae, care include si vanata, rosia a primit reputatia de a fi otravitoare, dar si afrodisiaca.
Rosia era consumata si de azteci, pe la 700, care o numeau „tomatl”. Legenda spune ca Hernandez Cortez, un conchistator spaniol, a fost cel care a introdus semintele fructului in sudul Europei, la intoarcerea lui din expeditia in Lumea Noua, in 1519.
 
Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rosii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lasagna

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0