200 de ani intregi la sfarsitul secolului al 19-lea, majoritatea europenilor evitau sa manance rosii, supranumite „mere otravitoare”, caci credeau ca ele aduc boala si moarte, mai ales in randul celor din clasele sociale inalte.
S-a demonstrat insa ca rosiile au fost victimele unei neintelegeri: europenii bogati foloseau platouri de cositor si plumb pentru a servi diferite alimente. Rosiile sunt foarte acide si intra in interactiune cu plumbul, astfel ca persoanele care le mancau se intoxicau cu plumb.
Momentul de revenire in moda a rosiilor a fost pe la 1880, cand napoletanii au inventat pizza.
Astazi, rosiile se gasesc in toate bucatariile, caci este greu sa-ti imaginezi o lasagna fara sos de tomate sau un sandvis fara felii de rosii.
Totusi, calatoria rosiei din lista de substante otravitoare in cartile de bucate nu a fost una usoara. Prima mentionare in afara Americilor (rosia salbatica este originara in vestul Americii de Sud, in zona Ecuador, nordul Chile si Insulele Galapagos) a aparut in anul 1544 in Italia, unde a fost cultivata ca ornament si clasificata ca otravitoare pana pe la 1800.
Ca si alte plante si legume din familia Solanaceae, care include si vanata, rosia a primit reputatia de a fi otravitoare, dar si afrodisiaca.
Rosia era consumata si de azteci, pe la 700, care o numeau „tomatl”. Legenda spune ca Hernandez Cortez, un conchistator spaniol, a fost cel care a introdus semintele fructului in sudul Europei, la intoarcerea lui din expeditia in Lumea Noua, in 1519.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
