Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce ne amintim mai repede: un nume sau o fata?

de Sunt Fericita la 2018-11-16
Ce ne amintim mai repede: un nume sau o fata?
Un studiu lamureste o problema la care de multe ori ne-am gandit pana acum: ne amintim mai repede numele sau fata unei persoane?


Majoritatea oamenilor au trecut prin aceasta experienta, si anume sa nu isi aminteasca numele unui cunoscut. Asta ne face sa credem ca nu excelam cand vine vorba de retinutul numelor. Cu toate acestea, specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca aceasta convingere este eronata si ca mai degraba ne aducem aminte numele unei persoane decat fata.
 
Cercetatorii de la Universitatea din York, care au condus studiul, sustin ca atunci cand ne criticam pentru ca uitam numele cuiva nu facem decat sa ne subestimam creierul.
 
Amintirea chipului unei persoane tine de recunoastere, pe cand, atunci cand vine vorba de numele unei persoane se folosesc alte mecanisme ale memoriei, de aici si convingerea oamenilor ca sunt mai buni la recunoasterea fetelor.
 
Cercetatorii subliniaza faptul ca devenim constienti ca am uitat numele unei persoane doar cand ii recunoastem fata. Rareori suntem pusi in situatia de a ne aduce aminte numele, dar nu si figura.
 
Cum a decurs studiul?
 
Pentru acest studiu, cercetatorii au creat un test de recunoastere. Ei au pus cerinte egale asupra abilitatii participantilor de a recunoaste atat numele, cat si fetele. Rezultatele au demonstrat ca participantii si-au adus aminte mai repede numele persoanelor. In cazul numelor, au inregistrat un scor de 83%, pe cand in cazul chipurilor, au inregistrat un scor de 64%.
 
”Studiul nostru sugereaza ca, atunci cand oamenii sustin ca au dificultati in amintirea numelor unor persoane, s-ar putea sa se descurce si mai rau cand vine vorba de figurile lor. Experientele noastre de viata cu numele si chipurile ne-au indus in eroare cand vine vorba de modul in care functioneaza mintea noastra. Daca eliminam aceste prejudecati, s-ar putea sa vedem lucrurile diferit”, spune Rob Jenkins, de la departamentul de psihologie al Universitatii York.
 
In cadrul acestui studiu participantii au avut la dispozitie un timp limitat pentru a memora numele si fetele unor persoane necunoscute. Mai apoi, li s-a cerut sa ii indice pe cei pe care credeau ca i-au vazut anterior. Cercetatorii au repetat testul, dar au complicat lucrurile. Ei le-au prezentat imagini diferite cu aceleasi persoane si aceleasi nume, scrise cu alt tip de font. Acest lucru a facut testul sa fie realist, deoarece noi percepem fetele reale diferit datorita unor factori precum lumina si coafura.
 
In medie, participantii au rescunoscut 73% dintre fete cand li s-a aratat aceeasi fotografie si 64% dintre ele cand li s-a aratat o fotografie diferita, cu aceeasi persoana. In schimb, au recunoscut 85% dintre numele prezentate in acelasi format si 83% dintre numele scrise cu fonturi si dimensiuni diferite.
 
Cand oamenii de stiinta le-au prezentat chipuri si nume ale unor oameni celebri, rezultatele au fost mult mai echilibrate.
 
”Rezultatele arata ca nu stam deloc bine la recunoasterea chipurilor necunoscute. Abilitatea noastra nu este extraordinara nici cand vine vorba de persoane pe care le cunoastem. Totusi, cunoasterea chipului, dar nu si a numelui ramane un fenomen cat de poate de frecvent in viata de zi cu zi”, concluzioneaza Jenkins.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre memorie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nume

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre uitare

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0