In acest context, doi economisti francezi renumiti, Patrick Artus, sef al departamentului de cercetari economice in cadrul Natixis, si Stephane Deo, economist-sef in cadrul UBS, s-au lansat in periculosul exercitiu de a estima consecintele unei eventuale destramari a zonei euro. Concluziile acestora: un astfel de scenariu ar avea consecinte teribile asupra tuturor tarilor membre.
Unde gasim iesirea din zona euro?
"Este ca Hotelul California. Ne putem caza, dar nu il putem parasi", rezuma Stephane Deo. Din moment ce niciun mecanism tehnic specific de parasire a zonei nu este inclus in tratate, "costurile iesirii sunt semnificative", arata acesta. Daca o tara ar dori sa paraseasca zona din proprie vointa, ar trebui negociata adoptarea de catre vechii sai parteneri a unui amendament la tratatul de la Lisabona din 2007. In articolul 50, acesta ofera un cadru legal pentru o eventuala iesire din UE, insa nu si pentru abandonarea monedei unice. Avand in vedere vastele implicatii ale unei astfel de actiuni, negocierile ar risca sa fie de durata. Conform propriilor Constitutii, mai multe tari ar fi obligate in plus sa organizeze referendumuri pentru validarea modificarilor aduse tratatului. O excludere dorita de aceasta data de toti partenerii nu ar fi nici ea mai usor de pus in practica: excluderea unei tari care a aderat la euro nefiind posibila, numai excluderea acesteia din UE ar putea fi imaginata. Ramane ipoteza unei separari de comun acord, o procedura de asemenea complicata pentru ca ar fi necesara modificarea de catre toate cele 27 de tari a Tratatului Uniunii Europene, cunoscut si sub denumirea de Tratatul de la Maastricht.
Care ar fi efectul asupra datoriilor?
O tara care ar iesi din zona euro ar avea doua optiuni: sa-si pastreze datoria in euro sau, mai probabil, sa o converteasca fortat in noua (vechea) moneda nationala. In primul caz, rezultatul final ar fi aproape sigur un default. Insa investitorii ar considera si al doilea caz drept o forma de default. Iar costurile ar fi foarte ridicate pentru toti investitorii. Exemple? "Avand in vedere devalorizarile pe care le estimam, costurile s-ar ridica la 170 miliarde euro in cazul Greciei, 70 miliarde in cazul Portugaliei, 90 miliarde in cazul Spaniei si 300 miliarde pentru Italia", estimeaza Patrick Artus. Un efect de domino s-ar declansa aproape imediat. "Concentrate in randul bancilor si investitorilor institutionali din zona euro, aceste pierderi ar duce in mod normal la o puternica depreciere a monedei euro pe termen scurt", adauga Artus. Ca slaba consolare, pe termen lung "euro s-ar putea aprecia in urma imbunatatirii «calitatii» economice a zonei euro".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
