Sanatatea si calitatea vietii in general tin in primul rand de alegeri – in speta de alegeri corect fundamentate, sustinute prin informatie de calitate.
Prin seria “Alternative culinare” va propunem o abordare prin comparatie sau, mai concret, o viziune competitiva asupra alimentelor care compun hrana noastra de zi cu zi.
Aceasta abordare “concurentiala” nu isi va propune neaparat sa incurajeze excluderea unui aliment in favoarea altuia, ci vizeaza in primul rand cunoasterea avantajelor si dezavantajelor unor produse care se pot substitui reciproc. In felul acesta veti sti ca alimentul X este, de obicei, preferabil alimentului Y in anumite conditii, si prin urmare este mai bine sa consumati alimentul X mai des iar pe Y sa-l includeti mai rar in meniu.
“Concurentii” de astazi sunt cartofii si varza: produse care pot fi inlocuite unul cu altul in cazul celor mai multe feluri cu carne. Pentru multe persoane cartoful este garnitura “traditionala”, cel mai des folosita la fripturi. Cat de buna este aceasta alegere fata de varza?
Haideti sa vedem principalele avantaje si dezavantaje ale verzei fata de cartof, considerand prepararea celor 2 vegetale prin fierbere/inabusire/la cuptor (excludem din start cartofii prajiti, despre care stim ca dauneaza sanatatii).
Avantajele verzei:
1) - raport mai bun intre proteine si calorii: acest raport este de peste 2 ori mai mare la varza fata de cartofi;
2) – continut mai ridicat de fibre (ceea ce aduce mai multe avantaje, principalul fiind ca varza este mai indicata in special pentru prevenirea sau controlul diabetului fata de cartof);
3) – indice glicemic mai scazut (datorita in principal raportului mai scazut dintre carbohidrati si fibre);
4) – superioritate in privinta vitaminelor si a pigmentilor: varza contine vitaminele E si C si provitamina A in cantitati mult mai ridicate. Dintre acestea, vitamina C are cel mai mult de suferit la prepararea termica (preparate ca si garnituri, produsele isi pierd aproape complet vitamina C). Provitamina A si vitamina E nu se pierd la prepararea termica.
Asadar, practic garnitura de varza ne ofera, fata de cea din cartofi, un plus de caroten si de vitamina E. Daca folositi pentru garnitura varza rosie (mai putin utilizata la mancaruri gatite, desi ar fi la fel de gustoasa), beneficiati in plus de resveratrol, un antioxidant puternic. Acesta se pierde doar partial prin fierbere (in general se pierde sub 50% din cantitatea sa);
5) – varza elimina eficient excesul de apa din tesuturi;
6) – combinatia varza – carne permite o digestie mai usoara a mancarii fata de asocierea varza – cartofi. In plus, este o combinatie dietetica, pe cand cartofii cu carne favorizeaza acumularea de kilograme.
Dezavantajele verzei:
- varza fiarta nu joaca rol de pansament gastric, asa cum cartoful joaca (chiar si fiarta, varza poate, rareori, sa irite usor stomacul).
In general varza nu are alte dezavantaje fata de cartofi. Cartofii sunt preferabili verzei doar in situatiile in care avem nevoie de un plus de energie care sa fie eliberata rapid, dar numai cand nu combinam aceste vegetale cu carnea (cartofii cu carne isi pierd de obicei acest avantaj – exceptia este data de cazul in care consumatorul beneficiaza de un pancreas si de o vezica biliara foarte active).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"