Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa faci pentru a merge mai repede la culcare

Ce trebuie sa faci pentru a merge mai repede la culcare
Stii, bineinteles, ca exista nenumarate beneficii ale unui somn indestulator si ca privarea de somn are efecte negative asupra sanatatii tale. Dar, cand vine vorba sa inchizi laptopul sau televizorul, sa uiti de munca si sa te bagi in pat la 10 p.m, ti se pare imposibil de realizat.


Cand insa trebuie sa te trezesti la o anumita ora, incearca sa-ti schimbi un pic rutina de seara si sa adormi mai devreme, pentru a putea sa-ti acoperi cele sapte, opt ore de somn, minimul necesar si obligatoriu.
Un studiu din 2009 realizat in Japonia a descoperit ca barbatii care se culca in mod curent inainte de miezul noptii au artere mai sanatoase decat „pasarile de noapte”. 
Motivele din spatele acestei realitati nu sunt pe deplin intelese. Nu se stie exact de ce „pasarile de noapte” si cei care lucreaza in schimburi au mai multe probleme de sanatate. Daca este vorba despre modul in care sunt structurati genetic sau despre faptul ca stau treji dupa miezul noptii. 
Un motiv care esta insa general valabil este ca trezitul de dimineata si expunerea la soare ne aduce vitamina D si ne reseteaza corect ceasurile biologice.
Ce poti face deci pentru a reusi sa te culci mai devreme:
1. Majoritatea dintre noi folosesc dispozitivele electronice si in ora de dinainte de somn. Asta nu ar mai trebui sa se intample. Fara laptop sau telefon inteligent in pat sau in dormitor. Expunerea la lumina artificiala a acestora iti va ingreuna adormirea si vei naviga mai mult pe internet decat ti-ai dorit initial. In termeni stiintifici, iti inhibi secretia de melatonina care ajuta corpul sa se relaxeze si sa doarma si iti incurajezi secretia de cortizol si adrenalina, hormonii stresului.
2. Te sucesti si te rasucesti, pentru ca ai mintea incarcata, gandindu-te la cate ai de facut. Stai seara cu un carnetel in mana si scrie acolo ce te preocupa. 
3. Ora de culcare nu trebuie sa li se aplice doar copiilor. Respecta si tu o rutina de somn. Daca te ajuta, pune-ti ceasul sa sune cu 15 minute inainte de ora pe care ti-ai stabilit-o pentru somn.
4. Tot mai multi lucram si de-acasa. Asta inseamna ca si serile, si week-end-urile ne sunt pline de activitati. Lasa mail-urile pentru dimineata si nu mai raspunde la telefon dupa o anumita ora. Vei vedea ca productivitatea iti va creste.
5. Exercitiile fizice si somnul sunt doi piloni de baza pentru sanatatea noastra care merg mana in mana. Numai ca nu trebuie ca sportul sa preceada somnul. Daca faci sport cu cel putin patru ore inainte de a merge la culcare, vei avea parte de binecuvantata stare naturala de oboseala seara, cea care iti va permite sa dormi linistita.

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre melatonina

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0