Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Copiii se tem de caini?

Copiii se tem de caini?
De obicei, vederea unui caine si, mai ales, compania lui trezeste bucuria unui copil. Dar ce te faci cand copilul tau da semne ca traieste o mare spaima si tremura chiar si la vederea unui catelus inofensiv? Esti derutata pentru ca nu stii cum sa reactionezi si cum sa-l ajuti. Solutia nu este evitarea cainilor, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, se va intalni iarasi cu ei! Ce poti face?


Majoritatea copiilor se confrunta cu cel putin o frica: poate fi o teama de intuneric, de apa, caini, paianjeni, zgomot etc Cu siguranta, ai observat ca mai mult copiii intre 3 si 6 ani au astfel de temeri. Se intampla acest lucru deoarece abia spre varsta de 3 ani copilul incepe sa constientizeze ca simte ceva nou: frica. In primele momente ale confruntarii cu teama (de orice fel) el este luat prin surpindere deoarece nu stie cum sa faca fata acestei nelinisti puternice pe care o simte in interiorul lui. Insa cheia pentru a-si invinge fiecare temere este de a se confrunta cu ea (nicidecum de a o evita). Multi parinti se intreaba daca este normal ca un copil sa fie atat de inspaimantat. Marea confruntare cu frica este o perioada necesara  in dezvoltarea psiho-afectiva a copilului. Pe masura ce va invata sa isi depaseasca frica, copilul va castiga ceva de mare pret: increderea in sine.

Orice frica are un inceput!
Se poate intampla ca atunci cand copilul vede un caine fioros ca se indreapta latrand spre el, sa se sperie foarte tare, fiind convins ca va fi mancat sau inghitit! Poate ca a vazut cand cineva a fost muscat de caine sau a auzit vreo povestire care l-a inspaimantat. Impresiile si trairile lui pot fi atat de puternice, incat nu va mai face mai tarziu diferenta intre un dulau care isi apara teritoriul si un catelus pasnic si se va teme de orice caine.


Ce este de facut?

1.   Incurajeaza-l sa-ti vorbeasca despre frica lui!  Poate ca ii greu pustiului tau sa isi exprime trairea in cuvinte sau imagini, dar daca il ajuti sa vorbeasca despre temerea sa, el va fi motivat sa isi exploreze aceasta frica. Iti poate spune cat este de mare (poate sa-ti arate intr-un desen) sau sa  iti dea detalii despre cum, cand si unde o simte. Isi va elibera o mare parte din tensiunea acumulata vorbind despre ceea ce simte.

2.   Nu-l forta sa se apropie de caini!  Pentru a-si depasi teama, el are nevoie sa se expuna gradat la obiectul temerii lui (cainii). Nu este cazul sa mearga sa-i mangaie, ci sa-i studieze de la o distanta mai mare, apoi din ce in ce mai aproape. Este bine sa te urmareasca mai intai pe tine cum te apropii de ei, ii hranesti sau te joci cu ei si sa se convinga ca sunt pasnici. Felicita-l de fiecare data atunci cand da dovada de curaj!

3.   Vorbeste-i despre caini! Trebuie sa inteleaga ca nu toti cainii sunt rai. Explica-i ca si ei au nevoie de afectiune, le este teama sau sunt tristi.  Cainii nu musca la intamplare, ci atunci cand se simt agresati sau amenintati etc . Ar fi bine sa urmareasca un film cu un caine „erou” sau ii poti lua un catelus ca animal de companie.  

4.   Depaseste-ti propria frica de caini! Multi dintre parintii ai caror copii se tem de caini, au la randul lor o teama de caini. Copilul simte cand mama sau tata nu se simt confortabil in prezenta unui caine. Mai intai, cauta sa iti invingi propria frica, sa iti dai seama de unde vine, daca este sau nu justificata. Daca te va simti calma, micutul se va linisti.

5.   Solicita sprijin! In cazul in care frica devine dominanta si tulbura echilibrul emotional al copilului pe o perioada mai lunga, apeleaza la serviciile unui psiholog.


Psiholog Paula Irimia



Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre teama

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre caini

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre frica

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016