Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce si cum trebuie sa-mi respect copilul

De ce si cum trebuie sa-mi respect copilul
Respectul nu le este datorat exclusiv adultilor, chiar daca viata copiilor depinde de ei. Copilul, ca orice alta persoana, trebuie tratat cu RESPECT, respect fata de siguranta si sanatatea lui, fata de hrana, odihna, joaca, intimitatea, igiena lui, fata de sentimentele si nevoile sale emotionale, opiniile si integritatea lui fizica si psihica.


Trebuie sa ne reamintim asta, pentru ca e litera de lege, dar, in Romania, multi parinti par sa uite ce au de facut.
Un parinte ii este dator celui pe care-l aduce pe lume sa-i satisfaca nevoile fizice constand in igiena personala si curatenie, alimentatie, somn, rutina zilnica, haine si lenjerie curate si incaltaminte adecvata. Bifand toate astea nu-i dovedeste numai ca-l iubeste, ci si ca-l respecta. 
Copilul nu e imun la gesturile de afectiune. Reciprocitatea este perfect valabila si, chiar daca nu stie sa raspunda pe moment, ii va intoarce darul parintelui sau.
Sunt insa cateva greseli pe care si cel mai bine intentionat parinte le face. Le prezentam mai jos, in speranta ca vom invata cu totii sa le ocolim:
1. Copilul trebuie apreciat in totalitatea sa, nu numai pentru ca ia note bune la scoala, este frumos sau e primul al inot. Aceste abilitati sau trasaturi nu trebuie exacerbate. 
2. Copilul nu are nevoie mereu sa auda ca X sau Y este „mai bun” sau „mai slab” ca ele in anumite privinte. Comparatiile ii descurajeaza pe cei cu talente mai putine.
3. Copilul are dreptul sa fie nervos, sa-si exprime emotiile. Daca ii spunem „Degeaba plangi, ca nu o sa iti cumpar jucaria”, ii transmitem ca emotiile sale nu au importanta pentru noi. Trebuie sa ramanem alaturi de el, pana trece furia sentimentelor si sa-i explicam calm ce si cum.  Se va potoli mult mai repede. Este mai bine sa incercam sa corectam purtarea neadecvata a copilului atunci cand acesta se calmeaza dintr-o criza de isterie sau cand termina ce are de spus. In plus, si noi avem nevoie de cateva minute, sa ne calmam si sa ne potolim dorinta de atipa la el.
4. Copilul trebuie implicat in deciziile care-l privesc. Daca vrem sa-l inscriem la inot, sa-i cumparam haine sau jucarii, trebuie sa stim ce parere are. Riscam sa nu foloseasca ce i-am cumparat sau nu vrea sa mearga la inot. E pacat, caci ambele tabere vor suferi.
5. Copilul nu trebuie bruscat fizic sau verbal. Parintii care isi manifesta respectul fata de copii fac diferenta dintre fermitate si violenta fata de copil. Poti fi un parinte ferm, care mentine controlul in relatia cu cel mic, fara a recurge la violenta verbala sau de alt fel. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre respect

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lege

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre emotii

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0