Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce suntem optimisti?

De ce suntem optimisti?
Oameni de stiinta au reusit sa explice optimismul. Desi suna ciudat, se pare ca oamenii optimisti evita mai bine angoasele si stresul, insa prezinta probabilitati mari de a nu recunoaste riscurile impuse de un anumit lucru si de a actiona in consecinta, acest fenomen fiind rezultatul unei disfunctii a lobilor frontali ai creierului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.


Cercetatorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu au dorit sa inteleaga de ce optimistii se incapataneaza sa tina cont doar de informatiile care vin in sprijinul punctului lor de vedere. In acest sens, ei au ales 19 voluntari pentru un experiment in timpul caruia acestora le-a fost evaluata activitatea creierului, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala.

Astfel, voluntarilor li s-a cerut sa estimeze probabilitatea ca o serie intreaga de evenimente - de la neplacute la catastrofale - sa li se intample chiar lor: furt de masina, concediere, diagnosticare cu maladia Parkinson, cancer etc. Dupa o scurta pauza, in timp ce se aflau tot in tomograf, voluntarilor li s-au comunicat estimarile reale. Dupa ce au fost scosi din tomograf, voluntarilor li s-a cerut sa estimeze din nou probabilitatea ca evenimentele mentionate mai sus sa li se intample. Totodata, voluntarii au completat un chestionar menit sa evalueze gradul lor de optimism.

Cercetatorii au stabilit ca, dupa ce au fost informati despre nivelul de risc real, voluntarii si-au modificat estimarile numai daca riscul era mai mic decat evaluasera initial. De exemplu, daca au estimat riscul de cancer la 40% si riscul real era de 30%, voluntarii aveau tendinta de a spune la a doua estimare ca acesta era, in medie, de 32%. Dar, daca initial au spus 10%, putini dintre voluntari si-au modificat raspunsul.

"Cu cat suntem mai optimisti, cu atat sunt mai putine sanse de a fi influentati de informatiile negative privind viitorul', a spus Tali Sharot, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au detectat o activitate crescuta in lobii frontali ai creierului - zona asociata cu controlul emotional - de fiecare data cand voluntarii constatau ca realitatea este mai satisfacatoare decat credeau. Acest lucru inseamna ca noua informatie este inregistrata si persoana tine cont de ea.

In schimb, cand realitatea este mai sumbra decat supozitiile lor, persoanele optimiste manifesta cea mai slaba activitate in aceasta zona a creierului, care ignora noile date.

Acest optimism care "orbeste" ajuta la evitarea unui stres inutil, dar are si riscurile lui, spune Sharot. "Acest lucru poate face ca persoana respectiva sa nu isi ia niste masuri de precautie, de exemplu, in ceea ce priveste relatiile sexuale protejate sau economiile necesare dupa iesirea la pensie", a mai spus aceasta.

Numerosi experti, potrivit lui Sharot, estimeaza ca aceasta criza financiara care a aparut in 2008 a fost accelerata de analisti prea optimisti, care au supraestimat performanta valorilor si au neglijat dovezile contrarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre optimisti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creier

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016