Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Meditatia: 10 pasi pentru relaxare si eliminarea stresului

de Alina Ilie la 2023-05-26
Meditatia: 10 pasi pentru relaxare si eliminarea stresului
Meditatia ajuta la constientizare, la reducerea stresului, a anxietatii, a depresiei si a altor sentimente negative. Constientizarea va ajuta sa fiti dedicati in intregime momentului, fara a analiza sau eticheta in vreun fel experienta in sine. In loc sa va ganditi la ceea ce urmeaza sau la momentele din trecut, prin meditatie reusiti sa va concentrati pe ceea ce se intampla in prezent.


Mintea este cea care tot timpul vrea sa va tina ocupati cu aceste ganduri pentru a nu va lasa sa constientizati clipa de acum si sa va bucurati de ea. Nu exista ziua de ieri sau de maine atunci cand meditati, exista doar momentul de acum. Lasati gandurile, problemele si sentimentele deoparte atunci cand meditati, asa cum va lasati pantofii la intrarea in casa.
 
Intr-adevar aveti nevoie de multa dedicare si de efort semnificativ pentru a va mentine concentrarea in momentul prezent. Dar ca orice lucru nou, aveti nevoie de mult exercitiu ca sa eliminati cauzele concrete ale stresului.
 

Pasii unei sesiuni de meditatie

 
1. Alegeti un loc linistit unde sa nu fiti deranjat. O camera ferita de sunete care pot sa va starneasca interes. Inchideti telefonul mobil, televizorul sau radioul. Rugati familia sau prietenii sa incerce sa faca liniste timp de 20 de minute cat practicati aceasta tehnica.
 
2. Gasiti-va un loc confortabil unde sa va asezati, fie pe un scaun cu picioarele lipite de podea, sau pe jos pe o perna in pozitia lotus, cu picioarele incrucisate sau in genunchi. Mentineti postura spatelui dreapta dar in acelasi timp relaxata in intreg corpul. Simtiti-va confortabil, dar nu atat de confortabil incat sa adormiti. Inchideti ochii pentru a nu fi distras de anumite imagini vizuale din camera.
 
3. Concentrati-va pe respiratie. Ea este cea care va va ancora in momentul prezent.
Simtiti cum intra aerul in corp si cum iese, fiti observatorul intregului proces de respiratie si nu incercati sa il controlati. Indreptati-va atentia catre respiratie, fiti una cu aceasta.
 
4. Cand alte ganduri va trec prin minte examinati-le, fiti observatorul lor si permitetile sa treaca pur si simplu fara a le da atentie sau a interveni. Fiti constient atunci cand un gand incearca sa va distraga atentia, urmariti cum el apare si fara sa il etichetati sau sa il criticati in vreun fel lasati-l sa dispara. Indreptati-va apoi atentia inapoi asupra respiratiei.
 
5. Pastrati acest moment cat de mult puteti. Propuneti-va pentru inceput sa va eliberati mintea de ganduri timp de 5 minute. Prin practica, in timp veti reusi sa pastrati acest moment pentru 20 de minute sau mai mult.
 
6. Retineti gandurile ce va apareau mereu in minte pe parcursul meditatiei. Veti observa ca aceste ganduri se repeta mereu, chiar si in cele mai placute momente. Observati-le si lasati-le sa treaca, intorcandu-va atentia asupra respiratiei.
 
7. La inceputul fiecarei inspiratii si expiratii incercati sa remarcati fiecare senzatie cauzata de respiratie. Faceti acelasi lucru la fiecare gura de aer expirata si inspirata.
 
In tot acest timp mentineti-va concentrarea si observati schimbarile in timp ce aerul circula in organism. Orientati-va atentia asupra senzatiei din jurul nasului si a buzei superioare, cauzata de respiratie, in timp ce expirati si inspirati aerul. Remarcati daca aveti respiratia scurta sau lunga, daca este rece sau calda.
 
8. Este important sa va alegeti o anumita ora la care sa practicati aceasta sesiune de meditatie, fie dimineata dupa ce va treziti pentru ca atunci mintea nu este atat de ocupata cu alte ganduri, fie inainte de a va incheia ziua.
 
9. Mintea dumneavoastra o sa se invete sa intre in starea de meditatie mult mai usor atunci cand folositi acelasi loc si ora dedicata sesiunii.
 
10. Puteti sa practicati aceasta metoda de cate ori doriti pe parcusul unei zile, dar sa o faceti macar o data pe zi. Fiti consecvent pentru a putea vedea rezultatele, faceti in asa fel incat sa nu treaca o zi fara o sesiune de mediatie. Daca ati uitat intr-una din zile, nu compensati a doua zi petrecand 40 de minute, esential este sa practicati in fiecare zi.
 
La sfarsitul sesiunii de meditatie incercati sa va ganditi ce au insemnat acele momente, ce ati simtit in momentele in care va veneau ganduri in minte in mod constant si ce capacitate aveti de a le evita.
 
 
Sursa: lucrarea "Cine castiga: Tu sau Stresul?", autor Diana Racz, 2013
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre stres

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre meditatie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre anxietate

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0