Astfel, sunt prevazute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de san si cancerul colorectal, strategii de imbunatatire a performantei actualului Program National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regionala a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandarilor recente ale Ghidurilor Europene.
„Planul National de Control al Cancerului documenteaza strategia comprehensiva a Ministerului Sanatatii de control al cancerului, pentru reducerea mortalitatii si incidentei cancerului in Romania prin masuri de profilaxie primara si secundara, pentru imbunatatirea supravietuirii si a calitatii vietii bolnavilor de cancer. Vizam realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea si controlul calitatii tratamentului multimodal, precum si urmarirea in timp atat ambulatorie, cat si la domiciliu, masuri de reabilitare-reintegrare si alte actiuni cu caracter social. De asemenea, dorim realizarea pregatirii profesionale la standarde europene a personalului implicat in managementul afectiunilor oncologice. Totodata, urmarim dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacientilor cu individualizare prognostica si personalizare”, a declarat conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii.
O componenta importanta a planului o reprezinta promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populatiei in vederea evitarii factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum si prin politici de vaccinare impotriva hepatitei B si a infectiilor cu virus HPV.
La capitolul social, asociatiile de pacienti sunt invitate sa participe in grupul de lucru care va functiona sub coordonarea Asociatiei Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Romana de Cancer si de Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer. In acest sens, Asociatia Ligilor Europene de Cancer va desemna o organizatie de pacienti din Romania, partenera, ca reprezentant in colaborarea din cadrul Parteneriatului Comun CanCon (Cancer Control Joint Action).
Aplicarea masurilor incluse in Planul National de Control al Cancerului se va realiza conform unor strategii pe termen scurt, mediu si lung.
„Ministerul Sanatatii va identifica si prioritiza resursele necesare pentru finantarea implementarii fiecarei masuri in parte, prin strategii pe termen scurt - vizand bugetul pentru Programe al Ministerului Sanatatii, mediu si lung - prin proiecte de asigurare a infrastructurii si de formare profesionala menite sa asigure pe viitor baza materiala si umana necesara unei acoperiri cat mai bune a populatiei cu servicii medicale preventive si curative de o calitate cat mai buna, pentru a asigura in final controlul cancerului in tara noastra la un nivel competitiv pentru un stat membru al Uniunii Europene”, a precizat conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii.
Prezentarea Planului National Multianual Integrat de Control al Cancerului a avut loc in contextul intalnirii grupurilor de lucru din cadrul proiectului CanCon (Cancer Control Joint Action), initiat de Uniunea Europeana in vederea consolidarii unei abordari comune in lupta contra cancerului la nivel european.
Directiile de actiune ale Planului National de Control al Cancerului au fost elaborate in perioada 2009-2016 de catre experti delegati de Ministerul Sanatatii, in cadrul Parteneriatului Politic European Impotriva Cancerului (EPAAC) si al Parteneriatului Comun CanCon, finantate de Comisia Europeana DG SANCO. Obiectivele - generale si specifice, precum si directiile strategice ale PNCC au fost stabilite si propuse de un comitet tehnic numit prin Ordinul Ministrului Sanatatii din 03 martie 2016.
Planul are la baza evaluarea necesarului de resurse si masuri de control al cancerului existenta in documentul Raportului misiunii de evaluare ImPACT WHO-UICC-IAEA pentru Romania, evaluare solicitata de Ministerul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii va propune Planul spre adoptare, prin Hotarare de Guvern, pe agenda de lucru a Secretariatului General al Guvernului in luna iunie, cu publicarea ulterioara in Monitorul Oficial.
Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, Romania se situeaza peste media Uniunii Europene din punct de vedere a ratei mortalitatii prin cancer.1
In Romania, diagnosticarea in stadii avansate este predominanta in mai multe tipuri de cancer. In cazul cancerului pulmonar, spre exemplu, care inregistreaza cea mai crescuta incidenta in tara noastra – 7 din 10 pacienti romani depisteaza boala abia in stadiul IV. De asemenea, 1 din 5 cazuri de cancer de san este descoperit in stadiul II sau III.2
Foto: pixabay.com
Sursa: Ministerul Sanatatii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.83
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!