Una dintre cele mai invalidante si devastatoare afectiuni medicale, schizofrenia este cea mai frecventa si mai cunoscuta boala psihotica. Este o afectiune severa, cronica si invalidanta, caracterizata de o gama larga de experiente interioare neobisnuite, comportament social inadecvat si participare redusa la activitatile sociale si profesionale.
Studiile epidemiologice arata ca, la nivel global, schizofrenia afecteaza aproximativ una dintr-o suta de persoane. Procentul creste la 8-10 daca pacientul are o ruda de gradul I, frate sau parinte, cu schizofrenie.
Numarul de pacienti nou diagnosticati in fiecare an este de 10 la 100.000 de persoane. Cel mai frecvent, debutul schizofreniei apare in ultimii ani ai adolescentei sau la persoane cu varsta intre 30 si 35 ani. In ciuda evolutiei lente a schizofreniei in timpul adolescentei si la barbatii tineri, exista un procent semnificativ - intre 25 si 50% - de pacienti care incearca sa se sinucida, iar 10% dintre acestia reusesc, contribuind la o rata a mortalitatii de 8 ori mai mare decat in populatia generala.
Morbiditatea cardiovasculara prematura care complica aceasta boala determina o scadere a sperantei de viata a schizofrenicului cu 20-30 de ani fata de speranta de viata a populatiei generale.
Boala bipolara (denumirea comuna: boala maniaco-depresiva) este o tulburare afectiva (de dispozitie) care consta in modificarea anormala a starii psihice, energiei si abilitatii de functionare a unei persoane si este caracterizata prin oscilatii dramatice ale dispozitiei: mania (dispozitie 'inalta' si/sau iritabila) si depresia (dispozitie trista, fara speranta).
Orice persoana poate fi afectata de boala bipolara, la aproximativ 50% dintre pacienti debutul producandu-se in adolescenta. Boala bipolara afecteaza intre 1,2 si 1,6% din populatia globului, dar, dupa unii autori, procentul este chiar mai mare (4-5%), atat pentru ca formele usoare raman nediagnosticate, cat si pentru ca in multe cazuri se face confuzie intre depresia din boala bipolara si depresia unipolara.
Se estimeaza ca in 2011 vor fi inregistrati 2,2 milioane pacienti cu boala bipolara in Europa.
In ghidurile de specialitate, antipsihoticele atipice (cum este cazul Olanzapinei) sunt considerate a fi medicatia de prima alegere pentru pacientii schizofrenici, aflati in episod acut, sau pentru cei bipolari in episod maniacal.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.83
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!