Numarul persoanelor afectate de astm la nivel mondial este estimat la 300 de milioane.
Astmul bronsic se manifesta prin ingustarea bronhiilor, care duce la o circulatie mai grea a aerului atat la inspiratie, cat si la expiratie.
Primele simptome de astm:
- tuse ori gafait la eforturi de tipul alergarii rapide, urcarii energice a scarilor etc.;
- intervale de respiratie cu suierat;
- crize de tuse in timpul noptii, fara a fi racit(a);
- frecventa si durata racelilor cresc.
Factorii care conduc la astm
Cauzele sale actioneaza cel mai des impreuna. O prima impartire este cea intre
factorii genetici si cei externi. Daca factorii externi ar fi redusi semnificativ, majoritatea cazurilor de astm ar putea sa fie prevenite. Care sunt acesti factori?
- iritanti nonalergici ai bronhiilor: fumul de tigara, poluarea din atmosfera, umiditatea foarte ridicata/ceata, aerul rece, igrasia, anumite medicamente si anumiti aditivi alimentari. Iritantii nonalergici contribuie probabil in cea mai mare masura la aparitia astmului. Dintre acestia, fumul de tigara si poluarea aerului sunt cei mai periculosi.
-
alergeni: praful, fulgii, sporii de mucegai, polenul, excrementele de acarieni, parul de animale, parfumurile etc. Alergenii vin la mica distanta, ca si potential de a cauza astmul, in urma iritantilor nonalergici.
O forma distincta de astm este cel profesional: minerii, frizerii, brutarii, medicii veterinari etc. vin in mod repetat si pe intervale mari de timp in contact cu iritanti (alergeni de obicei, dar nu intotdeauna – vedem cazul minerilor). De aceea, riscul de astm este mult mai ridicat pentru anumite categorii profesionale.
-
infectii ale cailor respiratorii, care conduc la inflamarea acestora. Bronhiile devin astfel foarte vulnerabile la substantele iritante.
-
efortul fizic care presupune o respiratie profunda si rapida. Astmul de efort apare mai des la copii si la sportivi si este favorizat de aerul rece si foarte umed sau foarte uscat.
Aditivi alimentari care pot provoca astm: E102 (tartrazina), E128 (rosu 2G, interzis in UE, inclusiv in Romania), E 132 (indigotina), E220-228 (dioxidul de suf si sulfitii), E412 (guma de guar), E951 (aspartam). Lista nu este completa, dar acestia au cel mai ridicat potential de a provoca astm.
Medicamente care pot cauza astm: aspirina si hipotensivele pe baza de betablocanti (bisoprolol, acebutolol, propanolol etc.).
Atat aditivii, cat mai ales medicamentele declanseaza astmul, deseori, pe un fond ereditar nefavorabil.
In general, factorii cauzatori ai astmului constituie si factori declansatori ai crizelor de astm. Ca si factori declansatori, cei mai nocivi sunt fumul de tigara, mediile poluate, alergenii si efortul fizic – de obicei atunci cand efortul presupune cresterea rapida si puternica a amplitudinii respiratorii.
Astmul alergic apare deseori in copilarie sau adolescenta. Astmul alergic declansat in aceste perioade trece mai tarziu, de cele mai multe ori, sau lasa sechele minore, care nu afecteaza calitatea vietii adultului. O alta forma de astm care poate sa treaca ori sa se amelioreze semnificativ este astmul de efort, daca apare in copilarie.
Indiferent de tipul de astm, boala trebuie tratata, in primul rand pentru eliminarea riscurilor si reducerea disconfortului asociate crizelor de astm, si in al doilea rand pentru controlul pe termen lung al bolii.
Astmul nu poate fi propriu-zis vindecat prin tratament, dar poate fi controlat eficient astfel incat crizele sa fie rare si de severitate redusa.
Tratamentul astmului presupune 2 componente majore: medicamentoasa (se folosesc in primul rand ori exclusiv inhalatoare, pe baza de bronhodilatatoare si antiinflamatoare) si de evitare a factorilor declansatori.
Exista si o a treia componenta, psihologica (teama, panica provocata de crizele de astm accentueaza gravitatea acestora). Ajutorul psihologic vine de obicei tot din partea medicului pneumolog.
Legat de evitarea factorilor declansatori ai crizei de astm, trebuie spus ca sportul moderat, care nu solicita mult respiratia, este indicat pentru astmaticii care nu au o forma severa de astm. Persoanele cu astm sever este bine sa faca miscare, dar fara o solicitare respiratorie sesizabila (mers pe jos, exercitii usoare).
Inhalatorul bronhodilatator cu actiune rapida trebuie sa fie in permanenta la indemana persoanei afectate de astm.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"