Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 sfaturi pentru a preveni atacurile de panica

de Sunt Fericita la 2018-02-08
7 sfaturi pentru a preveni atacurile de panica
Fiecare dintre noi a experimentat, cel putin o data, o stare de frica sau de anxietate intensa, aparuta brusc, in situatii in care viata nu ne este amenintata. Acelea sunt atacurile de panica, caracterizate prin accelerarea batailor inimii, respiratii rapide si scurte, sentimentul de pierdere a controlului si de moarte iminenta.


In cazul unui atac de panica, organismul nostru supraevalueaza evenimentul prezumtiv periculos si transmite semnale exagerate sau inutile creierului.

In opinia psihologului Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, toate reactiile chimice si fizice ale organismului apar ca un raspuns al acestuia la sentimentele de frica pentru a face fata unui pericol iminent, de viata si de moarte.

“Atacul de panica este precum un semnal fals de alarma, din cauza ca organismul nostru nu a anticipat corect gravitatea situatiei in care ne aflam. Odata ce au fost transmise primele impulsuri creierului, se produce o reactie in lant ireversibila. Atacurile de panica apar, de regula, din senin si ating apogeul dupa 10 minute si pot dura pana la 30 de minute. Am putea descrie un atac de panica ca pe un cosmar emotional, iar rezultatul sau este in cele mai multe cazuri unul dureros din punct de vedere mental si emotional”, explica psihoterapeutul Angela Nutu.

Cauzele unui atac de panica

Desi la ora actuala cauzele exacte ale atacurilor sau tulburarilor de panica sunt neclare, tendinta o putem regasi in cele mai multe cazuri in mediul familial. Exista, de asemenea, o legatura cu evenimentele de tranzitie majore in viata, cum ar fi absolvirea facultatiii si integrarea intr-un loc de munca, casatoria sau aparitia unui copil, mutarea in alta localitate, tara. Stresul sever, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divortul sau pierderea locului de munca pot provoca, de asemenea, un atac de panica.

“De obicei, la cazurile de atac de panica, identificam cu usurinta 3 categorii de factori declansatori. Factorii biologici sunt, in general, predominanti si sunt caracterizati prin hipersecretia de adrenalina, sensibilitate crescuta la schimbari hormonale, hipersensibilitate la temperatura sau lumina, reactii adverse la medicamente etc. Factorii de personalitate au, totodata, o incidenta destul de mare asupra exprimarii atacurilor de panica, cum ar fi: hipersensibilitatea la stimuli de natura emotionala, perfectionismul, ratiunea nenuantata, nevoia de control sau aprobare, tendinta de a nega sau de a suprima sentimente, un nivel ridicat de imaginatie etc. Nu in ultimul rand, factorii familiali contribuie la astfel de reactii, anume: abuzul fizic sau psihic, mediu cu reguli foarte stricte, critica exagerata sau asteptari nerealiste din partea parintilor etc.”, mentioneaza psihologul.

Cum se trateaza atacurile de panica?

Daca suferi de atacuri de panica in mod frecvent sau chiar un singur astfel de episod te-a speriat suficient de tare incat sa iti provoace o stare continua de stres si anxietate, cu siguranta esti unul dintre oamenii care au nevoie de ajutor.

Desi atacurile de panica nu te afecteaza la nivel fizic si sunt uneori tratate poate prea superficial de cei din jurul tau, pentru sanatatea ta mintala si emotionala, este vital sa inveti sa depasesti momentul. In mod obisnuit, tratarea atacului de panica are scopul de a usura impactul pe care il are anxietatea asupra vietii tale si te invata cum sa faci fata cand veti simti ca un atac poate fi declansat. Terapiile psihologice sunt optiuni de tratament obisnuite, iar in unele cazuri poate fi prescrisa si medicamentatie.

7 sfaturi practice pentru a preveni atacurile de panica

1. Informeaza-te despre panica si anxietate. Simpla cunoastere a mai multor informatii despre atacurile de panica ajuta la ameliorarea stresului. Asa ca citeste cat mai mult despre anxietate, tulburare de panica si intelege ce se intampla cu tine cand experimentezi un atac de panica.

2. Evita fumatul, alcoolul si cofeina. Toate acestea cresc gradul de risc la atacuri de panica mai alea la oamenii susceptibili. Ca urmare, este bine sa eviti alcoolul, tigarile, cafeaua si alte bauturi cu cofeina. De asemenea, ai grija la medicamentele care contin stimulente, cum ar fi pastilele de slabit.
3. Invata sa controlezi respiratia si fa constant exercitii de respiratie. Hiperventilatia (senzatia de aprindere si apasare a pieptului) este unul dintre cele mai intalnite simptome in timpul unui atac de panica, si cea care genereaza panica. Respiratia profunda, pe de alta parte, poate ameliora simptomele de panica.

4. Practica tehnici de relaxare. Atunci cand practici in mod regulat activitati precum yoga, se intareste raspunsul de relaxare al organismului – opusul raspunsului la stres implicat in anxietate si panica. Si nu numai, aceste practici pot duce la cresterea sentimentelor de bucurie si echilibru.

5. Conecteaza-te mai mult cu familia si prietenii. Riscul aparitiei unui atac de panica este mai mare in cazul persoanelor care se izoleaza sau nu au relatii sociale apropiate.

6. Fa sport regulat. Exercitiul este un remediu natural al anxietatii, asa ca incearca sa te deplasezi timp de cel putin 30 de minute pe zi (trei sesiuni de 10 minute sunt la fel de bune). Exercitiul ritmic care necesita miscarea atat a bratelor cat si a picioarelor – cum ar fi mersul pe jos, alergatul, inotul sau dansul – poate fi deosebit de eficient.

7. Dormi suficient. Somnul insuficient sau de slaba calitate poate provoca si spori anxietatea, asa ca incerca sa dormi intre 7 si 9 ore in fiecare noapte.

O alta metoda eficienta pentru a combate atacurile de panica - hipnoterapia

De asemenea, Asociatia Romana de Hipnoza propune hipnoterapia, o metoda tot mai recunoscuta pentru tratarea anxietatii si, de asemenea, foarte utila in gestionarea atacurilor de panica.

“Hipnoterapia pentru anxietate poate ajuta la reconstruirea increderii de sine si la sporirea stimei de sine, precum si la reducerea sentimentelor de frica si ingrijorare. Hipnoterapia te poate ajuta sa inveti si sa dezvolti capacitatea de a accesa o stare de spirit calma, care este necesara pentru a te ajuta sa faci fata emotiilor coplesitoare pe care le simti. Hipnoza pentru atacurile de panica este similara hipnoterapiei pentru anxietate. Scopul este sa accesezi subconstientul si sa utilizezi puterea de sugestie pentru a promova schimbarile pozitive. Sugestiile folosite de hipnoterapeut vor fi adaptate situatiei tale individuale – ceea ce provoaca atacurile de panica si de ce, si ce se poate face pentru a schimba modul in care organismul tau raspunde la factorii declansatori”, explica Angela Nutu.

Totodata, hipnoterapia pentru atacurile de panica te poate ajuta sa iti recastigi sentimentul de control si normalitate in viata ta. Te poate ajuta sa intelegi ce anume a cauzat anxietatea, sa recunoasteti semnele declansarii unui atac si iti ofera instrumentele necesare pentru a depasi momentul.

Relaxarea este, de asemenea, o parte a terapiei. Atacurile de panica pot provoca adesea sau pot agrava senzatia de anxietate, deoarece te temi de urmatorul atac, fara sa stii cand se va intampla. Tot cu ajutorul hipnozei poti invata tehnici de relaxare, pentru a te ajuta sa reduci stresul si ingrijorarea generala – scazand riscul unui alt atac.

Atunci cand o persoana cu atacuri de panica este motivata sa rezolve problema si dispusa sa accepte sugestii de vindecare, acea persoana schimba literalmente modul in care creierul raspunde la stres/anxietate/panica. Cand schimbi modul in care creierul raspunde, anxietatea si panica vor continua sa se micsoreze, sugestiile vor deveni mai puternice si panica va inceta sa mai provoace probleme.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.05 din 5 - 40 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre atac de panica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre anxietate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre frica

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0