Bucataria italieneasca e celebra in toata lumea pentru diversitatea si bogatia sa. Iata cateva lucruri interesante pe care nu le stiai despre pizza:
1. Termenul de „pizza” a fost mentionat pentru prima oara intr-un text latin datat din 997, descoperit intr-un orasel italian din sud.
2. Termenul poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:
- din cuvantul grec „pikte” (insemnand „coca framantata”), care in latina a devenit „picta” si ulterior „pitta”;
- din termenul in latina „pinsa” (insemnand „a bate”), putandu-se referi la procesul de aplatizare a aluatului;
- din cuvantul in latina „picea”, care poate sa se refere la faptul ca aceasta se innegreste in cuptor;
- din termenul italian „pizzicare” (insemnand „a trage”), referindu-se la faptul ca pizza este trasa afara din cuptor.
3. Topping-urile folosite cel mai des sunt:
- sosuri (sos de tomate, pesto);
- branza (mozzarella, cascaval, provolone sau alte tipuri de branza);
- ierburi si condimente (oregano, busuioc, usturoi);
- carne (sunca, salam pepperoni, carnati, pui, ton, creveti);
- legume (masline, ardei grasi, porumb, ceapa, rosii).
4. Ai auzit vreodata de pizza cu fructe? Este mult mai sanatoasa decat cea clasica si, in plus, contine delicioase topping-uri de fructe.
5. Romanul Christian Dumitru detine recordul mondial la mancat pizza. El a consumat peste 90 de kilograme de pizza intr-o saptamana.
6. Cea mai scumpa pizza a costat 275 de dolari si avea topping de somon afumat scotian, medalioane de vanat, homar marinat in coniac, caviar trecut in prealabil prin sampanie si aur comestibil.
7. Serile de sambata sunt considerate a fi cele in care oamenii comanda cel mai des pizza.
8. In anii 1800, Raffaele Esposito a fost cel care a creat acest fel de mancare pentru o vizita regala. Brutarul italian ar fi pregatit-o in cinstea vizitei regelui italian Umberto I si a reginei Margareta. Astfel, acesta a preparat pizza in culorile steagului Italiei, cu busuioc verde, branza si sos de rosii. Regele si regina au fost impresionati si de atunci acest tip de pizza se numeste Pizza Margherita, dupa numele acesteia.
9. Cea mai mare pizza care s-a realizat vreodata avea un diametru de 37 m.
10. Prima pizzerie din lume s-a deschis in 1830 la Napoli. Se numea"Antica Pizzeria Port’Alba".
Surse: wikipedia.org; mediafax.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!