In perioada de iarna, durerile de oase pot afecta nu doar persoanele cu osteoporoza, ci, uneori, si persoanele care nu au afectiuni ale oaselor.
Care poate fi legatura dintre sezonul rece si scaderea nivelului de calciu?
Calciul este constituent de baza al oaselor, astfel incat o diminuare a nivelului de calciu din organism cauzeaza, deseori, dureri osoase si creste riscul de aparitie a osteoporozei (boala caracterizata prin scaderea densitatii osoase). Deficitul de calciu este mai probabil sa apara in sezonul rece deoarece in acest interval beneficiem de mai putina lumina solara. Lumina soarelui este cea care permite producerea vitaminei D, vitamina cu rol esential in asimilarea calciului (vitamina D faciliteaza absorbtia calciului in organism, la nivelul intestinului, si transportul calciului in sange).
Care sunt simptomele hipocalcemiei?
Aceste simptome preceda de obicei durerile osoase. Hipocalcemia este cauzata de insuficienta calciului in alimentatie, de slaba asimilare a calciului si/sau de anumite tratamente medicale. Simptomele frecvente ale scaderii nivelului de calciu sunt ameteala, oboseala, furnicaturi in zona mainilor, crampe musculare, scaderea – pe intervale scurte – a tonusului muscular, ritm cardiac neregulat.
In sezonul rece probabilitatea hipocalcemiei/gravitatea ei poate fi mai ridicata, din cauza riscului de asimilare deficitara a calciului.
Ce avem de facut pentru a evita hipocalcemia?
Pe langa consumarea de alimente bogate in calciu – lactate, peste la conserva (sardine in primul rand), lapte de soia cu adaos de calciu, seminte de dovleac, migdale, spanac, broccoli, varza etc, iarna este important sa consumam si surse bogate de vitamina D: peste gras, ficat, galbenus de ou, lactate nedegresate, cereale, ciuperci. Sursele animale (exceptand pestele) aduc dezavantajul grasimilor saturate.
Este necesar sa folosim suplimente de calciu si vitamina D?
In sezonul rece este indicat sa le administram copiilor suplimente de calciu si vitamina D (in cazul bebelusilor, doar la recomandarea medicului). In plus, gravidele, femeile care alapteaza, femeile aflate la menopauza si varstnicii este indicat sa acorde o atentie sporita simptomelor hipocalcemiei si, daca acestea se manifesta, sa consulte medicul personal. Acesta le va recomanda, daca este cazul, suplimente de calciu si vitamina D.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"