Vitamina C
Favorizeaza absorbtia fierului din alimente, intervine in numeroase mecanisme hormonale si joaca un rol important in eliminarea substantelor toxice din organism. De asemenea, are proprietati antioxidante, limitand astfel efectele nefaste ale radicalilor liberi.
Deficitul de vitamina C poate diminua rezistenta la infectii, dupa cum carenta grava poate provoca scorbutul, boala intalnita mai ales in mediile in care nu se consuma fructe si legume proaspete o perioada indelungata.
Alimentele cele mai bogate in vitamina C sunt:
- ardei gras crud,
- kiwi,
- lamaie,
- capsune,
- conopida cruda,
- portocala,
- pepene galben.
Vitamina D
Intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor.
Principalele surse naturale de vitamina D sunt:
- uleiul din ficat de cod,
- pestele gras (macrou, hering, somon, sardine),
- drojdia de bere.
Cantitati variabile de vitamina D se gasesc in unt, ficat, oua, lapte de vaca.
Continutul de vitamina D din alimente nu este influentat de depozitarea, conservarea sau pregatirea lor.
Carenta vitaminei D apare in cazul unui aport alimentar redus sau al expunerii insuficiente la soare. Persoanele cu pielea pigmentata mai intens au nevoie de mai multa vitamina D decat cele cu pielea alba.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!