Vitamina C
Favorizeaza absorbtia fierului din alimente, intervine in numeroase mecanisme hormonale si joaca un rol important in eliminarea substantelor toxice din organism. De asemenea, are proprietati antioxidante, limitand astfel efectele nefaste ale radicalilor liberi.
Deficitul de vitamina C poate diminua rezistenta la infectii, dupa cum carenta grava poate provoca scorbutul, boala intalnita mai ales in mediile in care nu se consuma fructe si legume proaspete o perioada indelungata.
Alimentele cele mai bogate in vitamina C sunt:
- ardei gras crud,
- kiwi,
- lamaie,
- capsune,
- conopida cruda,
- portocala,
- pepene galben.
Vitamina D
Intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor.
Principalele surse naturale de vitamina D sunt:
- uleiul din ficat de cod,
- pestele gras (macrou, hering, somon, sardine),
- drojdia de bere.
Cantitati variabile de vitamina D se gasesc in unt, ficat, oua, lapte de vaca.
Continutul de vitamina D din alimente nu este influentat de depozitarea, conservarea sau pregatirea lor.
Carenta vitaminei D apare in cazul unui aport alimentar redus sau al expunerii insuficiente la soare. Persoanele cu pielea pigmentata mai intens au nevoie de mai multa vitamina D decat cele cu pielea alba.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!