Unii aditivi alimentari sunt folositi de secole, dupa cum ne spune Wikipedia. Acestia erau sarea, otetul sau dioxidul de sulf. Odata cu aparitia si raspandirea hranei procesate, in a doua jumatate a secolului 20, s-au creat si aditivi alimentari artificiali, folositi pentru a pastra savoarea, culoarea si aroma alimentelor.
Zilnic, copiii sunt expusi la multe substante chimice si aditivi alimentari: colorantii din pasta de dinti, unele produse de patiserie, sucurile aparent naturale din fructe, guma de mestecat, siropurile colorate, cu gust de capsune sau portocala impotriva febrei si lista poate continua.
Este dovedit stiintific faptul ca pesticidele, hormonii si aditivii alimentari sintetici din alimente afecteaza dezvoltarea creierului, comportamentul si abilitatile de invatare ale copiilor.
Colorantii alimentari
Apar de obicei sub denumiri de genul Galben nr.5 sau Rosu nr.3 si sunt folositi in primul rand pentru a da un aspect de prospetime alimentelor. In cazul produselor pentru copii, colorantii alimentari sunt folositi pentru a da culori cat mai aprinse si variate. Atentie! Colorantii alimentari sunt folositi in cereale, bauturi, bomboane, produse de patiserie, pudding, deserturi din gelatina. Alege produse care au scris la ingrediente, ca si coloranti alimentari, morcov si sfecla.
Arome artificiale
Sunt facute din sute de combinatii de substante chimice, atat naturale, cat si sintetice. Una din cele mai intalnite este aroma artificiala de vanilie, facuta din vanilina (substanta sau aroma artificiala produsa din resturile ramase dupa fabricarea hartiei). MSG, Monosodium glutamate sau, pe romaneste, glutamatul de monosodiu este alta aroma artificiala, intalnita in toate produsele alimentare cu carne. Glutamatul de monosodiu a fost legat de afectiuni precum infertilitatea si leziuni pe creier; multi oameni care consuma alimente ce contin aceasta aroma artificiala se plang de dureri de cap, dureri in piept si amorteala. Glutamatul de monosodiu este intalnit in produsele din carne, amestecurile de condimentele la plic, supele instant, bomboane sau produse de patiserie.
Conservantii
Exista aproape 100 de conservanti, insa s-a renuntat la folosirea celor naturali pentru ca au un pret mai ridicat decat conservantii sintetici. Conservantii se gasesc in bauturi, inghetata, bomboane, produse de patiserie, supe la plic, cartofi, cereale, orez imbunatatit, grasimi animale. Conservantii pot crea reactii alergice si se stie deja ca afecteaza functionarea rinichilor, ficatului si a creierului; de asemenea, ei pot transforma alte substante ingerate, in agenti cauzatori de cancer. Nitratii, nitritii si sulfitii, benzoatul de sodiu (sodium benzoate), calcium propionate si acidul citric sunt conservanti care pot declansa alergii puternice la copii si pot fi mortale pentru unii. Nitratii si nitritii sunt folositi pentru a fixa culoarea in carne, iar studiile efectuate pana acum i-au aratat ca fiind declansatori ai cencerului. Sulfitii sunt folositi pentru a preveni innegrirea produselor; ei mentin fructele si legumele proaspete si crocante pentru mai mult timp.
Indulcitorii
Sunt cunoscuti pentru efectele pe care le au asupra creierului; indulcitorii sunt considerati o cauza a bolii Lupus si a altor afectiuni nervoase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!