Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre boala Parkinson?

de Sunt Fericita la 2022-03-24
Ce trebuie sa stii despre boala Parkinson?
Daca un senior drag din viata ta sufera de aceasta boala sau pur si simplu vrei sa intelegi mai multe despre ce o cauzeaza si cum se manifesta, in acest articol vei gasi cateva informatii generale care sa te ajute. Citeste in continuare pentru a fi informat cu privire la ce presupune boala Parkinson si cand e cazul pentru un consult neurologic.


3 informatii generale despre boala Parkinson


Cauzele si antidotul nu sunt cunoscute inca


Pana in prezent, singurul lucru cert care se cunoaste despre boala Parkinson este faptul ca celulele din creier care produc dopamina trec printr-un proces degenerator, cauzand astfel un dificit de dopamina la nivel cerebral. Acest neuromediator are rolul de coordonare a milioane de neuroni si fibre musculare din corp care regleaza miscarea. Fiind o tulburare de miscare si totodata o boala neurologica cronica, factorii de mediu precum poluarea si fumatul sau factorii genetici sunt cei care pot influenta cel mai mult declansarea bolii.

Cu toate acestea, boala Parkinson afecteaza si functiile vegetative ale organelor interne, putand cauza diverse probleme psihiatrice si afectand capacitatile cognitive ale pacientilor. Deoarece cauza exacta nu se cunoaste inca, nu exista nici un tratament care sa o elimine. Exista, in schimb, tratamente medicamentoase ce pot fi prescrise de un medic neurolog pentru a controla simptomele aparute. 

Simptomele bolii sunt motorii si non-motorii


Simptomele bolii Parkinson sunt cele care au legatura cu miscarea si cele care nu au. Deoarece boala evolueaza constant, simptomele se agraveaza lent si progresiv. Simptomele motorii pot cuprinde tulburari precum: rigiditatea, tremorul, instabilitatea posturala sau caderile. Nu toti batranii suferinzi de Parkinson au aceleasi simptome si, prin urmare, tratamentul prescris va fi diferit. 

Simptomele non-motorii ale bolii Parkinson cuprind tulburari precum: transpiratie abundenta, pierderea mirosului, tulburari ale termoreglarii, hipersalivatie sau tulburari urinare. In cazuri mai grave se poate ajunge la tulburari psihiatrice precum psihoza sau dementa din cauza declinului cognitiv si aparitiei halucinatiilor vizuale sau auditive. Tulburarea de control a impulsurilor este de asemenea foarte des intalnita, manifestandu-se ca hipersexualitate sau shopping patologic. 

Exista tratament simptomatic non-farmacologic


Boala Parkinson se declanseaza in general si cu precadere la barbatii trecuti de 60-70 de ani, insa au existat cazuri de pacienti sub 50 de ani sau adolescenti ce au manifestat boala in forma juvenila. Pe langa medicamentele ce vor fi prescrise de medicul neurolog in urma diagnosticarii, exista si cateva optiuni precum: fizioterapia, dansurile de societate, yoga, masajul, exercitii tip stretching, inot sau terapie ocupationala si comportamentala. 

Acestea poate ajuta la ameliorarea simptomelor existente, in masura in care nu au ajuns sa afecteze in totalitate functiile de miscare. Este recomandat ca persoanele care sufera de aceasta boala sa urmeze o dieta bogata in antioxidanti, vitamina D, Omega 3 si alimente bogate in fibre. 


Un lucru important de retinut ca faptul ca boala Parkinson nu afecteaza speranta de viata a pacientilor, insa caderile si problemele de inghitire sau respiratie sunt factorii care o influenteaza in linii mari. Pentru a creste speranta de viata, este vital ca pacientii sa comunice cu doctorii si asistentele, avand o atitudine deschisa si incredere in personalul medical. 

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala parkinson

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre simptome

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0