SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: Creierul are o tehnica similara celei pe care Google o foloseste in algoritmul sau de cautare

Studiu: Creierul are o tehnica similara celei pe care Google o foloseste in algoritmul sau de cautare
Oamenii sunt inca uimiti de faptul ca tocmai creierul este cel responsabil pentru minte. Ganditi-va: niste materie cenusie care ne ajuta sa vedem. Uluitor! Dar oamenii de stiinta stiau asta de acum un secol. Intrebarea cu adevarat interesanta este cum ne face aceasta materie cenusie sa vedem, sa gandim si sa actionam inteligent.


Noi tehnici de cercetare le permit oamenilor de stiinta sa inteleaga creierul, caci acesta este un sistem de calcul complex si dinamic, si nu doar o bucata de carne de care asociem experiente individuale. Iar aceste studii noi sunt mult mai aproape de a ne aduce raspunsul la „cum”.
Studiul publicat anul acest in revista Nature si coordonat de Stefano Fusi de la colegiul Universitar de Medicina din Columbia, Earl K. Miller de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts si colegii lor. Acum 50 de ani, David Hubel si Torsten Weisel au facut o descoperire care el-a adus premiul Nobel. Au inregistrat semnalele anumitor zone din creeirul unor pisici in timp ce animalele se uitau la diverse tipare. S-a descoeprit ca neuronii raspund selectiv, la unele imagini mai intens, la altele mai putin intens. Unii neuroni raspun la liniile apelcate spre dreapta, altii la cele aplecate spre stanga.
Dar cei mai multi neuroni nu raspund/reactioneaza in acest mod selectiv. Lucru care este cu atat mai valabil in zonele creierului asociate cunoasterii complexe si rezolvarii de probleme, cum este cortezul prefrontal. In schimb, aceste celule sunt un fel de mister dezordonat care raspunde idiosincrazic la diferite colectii complexe de carateristici. Ce fac ei?
In noul studiu amintit mai sus, cercetatorii au invatat maimutele sa-si aminteasca si sa raeactioneze la o forma geometrica in defavoarea alteia in timp ce le-au inregistrat activitatea creierului. Dar, in loc sa se uite la fiecare celula neuronala in parte, au inregistrat activitatea majoritatii neuronilor din cortexul prefrontal laolalta. Multi dintre ei au demonstrat tipare ciudate de „selectivitate mixta”. Un neuron poate raspunde cand maimuta isi aminteste o singura forma geometrica sau doar cand recunoaste forma, dar cand si-a amintit-o, in timp ce celula apropiata arata un comportament diferit.  
Pentru a analiza cum lucreaza intregul grup de neuroni, oamenii de stiinta au apelat la cercetatorii specializati in informatica. Computerele nu sunt alcatuite din carbon, cu atat mai putin din neuroni. Insa ele sunt utilizate pentru a rezolva probleme similare precum cele rezolvate de creier, adica sarcini de identificare si amintire a modelelor. Astfel, folosind computerele, oamenii de stiinta au descoperit ca, la fel cum Google foloseste algoritmi de cautare, tot astfel face si creierul. Poate credeti ca cel mai bun mod de a clasa rezultatele unei cautari este de a alege cateva caracteristici legate de fiecare pagina web,  precum „relevanta” si „increderea”, asa cum aleg neuronii o muchie daca ea este inclinat spre stanga sau spre dreapta. In realitate, Google catalogheaza cautarile mai bine prin combinarea deciziilor individuale ale fiecarui utilizator. 
Pentru a capta modele mai complexe, creierul amesteca si integreaza informatiile provenite de la mai multi neuroni diferiti, ceea ce demonstreaza ca este mai curand un software decat un hardware.
 
Sursa: WSJ
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre google

Cele mai citite articole

De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
 
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016