Fructele si legumele produse in scop strict comercial, cele de care avem, in general, parte, contin numeroase pesticide cu efect mai mult sau mai putin toxic asupra sistemului digestiv, a sistemului nervos, asupra ficatului ori rinichilor.
In plus, cele mai perisabile – fructe cum sunt capsunii, strugurii, caisele etc. si, dintre legume, in special rosiile - sunt tratate cu substante menite sa le asigure conservarea pe intervale cat mai mari de timp dupa ce au fost recoltate, astfel incat sa reziste cat mai mult in rafturile magazinelor.
Intrebarea fireasca este, in aceste conditii, in ce masura fructele si legumele reprezinta un pericol pentru sanatate, asa cum este cazul altor categorii de produse din comert (preparate din carne, fainoase si dulciuri rafinate etc.).
Spalarea adecvata a fructelor si a legumelor indeparteaza - mai mult sau mai putin (dar niciodata complet), in functie de substantele folosite si de tipul fructului/legumei (de permeabilitatea cojii) – chimicalele folosite. Uneori o spalare corecta este suficienta pentru ca riscul imbolnavirilor sa fie aproape inlaturat.
Reguli de care trebuie sa tinem cont pentru a scadea riscul imbolnavirii urmare a consumului de fructe si legume "tratate":
- spalati bine, cu apa calduta sau chiar calda, fructele si legumele pe care urmeaza sa le consumati;
- in cazul rosiilor, spalati-le normal, sub jet de apa calduta, apoi spalati-le in apa cu putin bicarbonat de sodiu;
- acordati atentie maxima aromei si gustului produsului consumat. Uneori puteti detecta, chiar si dupa o spalare corespunzatoare, un gust sau o aroma nenaturala pentru acel fruct/acea leguma. In acest caz este mai bine sa nu mancati/sa curatati coaja si sa incercati din nou;
- curatati merele si perele daca, in urma spalarii adecvate, se mai simte o aroma ciudata. Aceste fructe pot fi curatate usor si, in general, in urma curatarii chimicalele dispar (ele nu trec de coaja merelor si a perelor);
- daca aveti scaune apoase dupa consumarea unor fructe sau legume, schimbati-va locul de aprovizionare cu produsul/produsele respectiv(e);
- spalati bine si citricele inainte de a le indeparta coaja! Altfel mainile intra in contact cu substantele de pe coaja folosite pentru conservare, apoi cu pulpa fructului, pe care o consumati.
Respectand aceste reguli, riscul unor imbolnaviri cauzate de pesticide ori de conservanti ai fructelor si legumelor scade semnificativ, chiar si in situatia (fireasca si de dorit, de altfel) consumarii zilnice de fructe si de legume, pe intreaga durata a vietii.
Raman riscurile legate de fertilizatorii nocivi , care nu pot fi reduse/eliminate decat prin:
- cumpararea de fructe si legume direct de la tarani (riscul scade, nu este eliminat);
- cumpararea de legume si fructe bio. Magazinele cu legume si fructe bio exista si in Romania, dar sunt inca rare. Preturile? De 2-3 ori peste cele ale fructelor si legumelor "comune";
- consumarea de fructe si legume din productia proprie (ar fi, in mod evident, varianta optima).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"