Vechii mayasi se refereau la cacao, forma cruda, neprocesata a ciocolatei ca fiind „mancarea zeilor”. Iar operele lor de arta includ oameni band cacao si forme de pastaie de cacao sunt sculptate in piatra templelor lor. Acestia cresteau arbori de cacao in propriile gradini.
Cand cacaoa este procesata in ciocolata, ceea ce se intampla in zilele noastre, aceasta isi pierde multe dintre beneficiile potentiale pentru sanatate, din cauza temperaturii inalte folosite la prajire si a substantelor chimice adaugate in timpul procesarii, laolalta cu mult zahar. Cacaoa cruda este bogata in vitamine si minerale esentiale, dar si in antioxidanti.
Ciocolata organica are magneziu, sulf, zinc, fier, cupru, potasiu, mangan si calciu. Dar si vitaminele B1, B2, B3, B5, B8 si E si este si o sursa de proteine si fibre.
Grasimile din cacaoa cruda includ acidul oleic, o grasime monosaturata care se gaseste si in uleiul de masline si de nuca de cocos, plus grasimi saturate de care organismul are nevoie pentru a functiona normal.
Cateva beneficii cunoscute prezentate de cacaoa cruda:
- boabele de cacao sunt bogte in polifenoli numiti flavonoizi care au proprietati antioxidante. De fapt, ele contin de opt ori mai multi antioxidanti decat capsunile. Studiile arata ca antioxidantii protejeaza celulele si lupta cu radicalii liberi ce duc la imbatranire,
- flavonoizii pot contribui si la sanatatea inimii. Ei au fost asociati cu imbunatatirea circulatiei, scaderea tensiunii arteriale si reducerea depunerilor de pe artere. Mineralele din cacao contribuie si la sanatatea sistemului cardiovascular,
- teobromina, un alkanoid prezent in cacao, a fost asociat stimularii sistemului nervos central, furnizandu-i organismului energie. Cacaoa contine si PEA care influenteaza reactiile la nivelul creierului exact ca atunci cand ne indragostim. Cacaoa creste productia de serotonina ceea ce diminueaza starile de depresie,
- continutul de serotonina al ciocolatei explica si de ce cantitati mari de ciocolata se mananca iarna, comparat cu oricare alt anotimp. Pe masura ce multi oameni devin deficienti de vitamina D in lunile de iarna, din cauza lipsei de expunere la lumina soarelui, ciocolata ii poate ajuta sa se echilibreze,
- un studiu publicat in British Medical Journal a conchis ca o doza zilnica de ciocolata neagra (cu un continut de polifenoli echivalent a 100 de grame) poate reduce riscul atacului de cord sau cerebral la persoanele cu sindrom metabolic.
Sursa: http://www.thealternativedaily.com/
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!