Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EXPERTUL VA RASPUNDE: Somnul ajuta copiii sa creasca sanatos si frumos

EXPERTUL VA RASPUNDE: Somnul ajuta copiii sa creasca sanatos si frumos
In generatia parintilor si a bunicilor nostri si, de ce sa nu recunoastem, si in generatia noastra, este ceva normal ca parintii sa aiba parte de multe nopti nedormite. Acestia sunt convinsi ca bebelusul vine la pachet cu nesomnul. Bebelusii si copiii se trezesc des si parintii invata cum sa traiasca cu mai putin somn decat le este necesar.


Numai ca trebuie sa schimbam aceasta perspectiva. Acum stim ca privarea de somn are impact negativ si ca un copil odihnit este mai fericit, se comporta mai bine, este mai alert, se concentreaza la cote superioare si chiar se descurca meritoriu la scoala.
1. De ce trebuie sa vorbesc cu un specialist in somn cand am un copil mic?
Stiu ca multe proaspete sau viitoare mamici primesc sfaturi de genul "pregateste-te ca sigur nu o sa dormi mult timp", "nu ai ce face, o sa treaca in cativa ani", " nu ai ce face, e ceva normal, toti copii se trezesc noaptea". Insa parintii trebuei sa stie ca, DA, totul este adevarat cand copilul e foarte mic (pana in 2-3 luni). In aceasta perioada este normal ca el sa se trezeasca de mai multe ori noaptea. Dupa varsta de 2 luni insa situatia se schimba si vine momentul sa incerc sa formez asocieri de somn. Poti transforma acest moment intr-unul pozitiv pentru somnul ulterior al copilului si, automat, si al parintilor.
Ca sa fiu si mai specifica, daca ai un copil de pana la 4 luni, eu, in calitate de specialist in somnul copilului, te pot invata cum sa-l ajuti sa doarma mai bine, cum sa-l indrumi sa-si creeze aceste asocieri pozitive de somn. Exista niste ajustari ce trebuie facute la implinirea varstei de 4 luni ca el sa beneficieze de toate avantajele somnului de zi si de noapte.
Daca ai un copil peste 4 luni, esti probabil in ipostaza in care acesta are deja o asociere de somn care devine mai puternica pe zi ce trece. Aici intervin eu, caci ritmul biologic al copilului este maturizat si te pot ajuta sa-ti inveti copilul sa adoarma singur, dupa ce-si creeaza asocieri corecte cu somnul care sunt in controlul lui. Care va fi rezultatul? Copilul va dormi mai mult timp legat, iar noi stim sigur ca isi implineste nevoile de somn.
2. De ce nu reusesc parintii sa-si culce copiii la ore fixe?
Sunt mai multe motive. Anumiti parinti cred ca e gresit sa-ti culci copilul la anumite ore fixe, altii ca cel mai bine este ca cel mic sa se dea dupa programul parintelui, si nu invers. 
Este adevarat ca celui mic nu pare sa-i fie somn al aceleasi ore si cred deci ca nu are nevoie de ore fixe. Eu nu sunt o adepta a orelor fixe, ci a unui program. Sustin faptul ca trebuie sa ajutam corpul sa aiba un ceas biologic reglat, conditie in care functioneaza mai bine, inclusiv pe partea de productie de melatonina care face ca somnurile sa fie mai odihnitoare.
Pentru a avea un ceas biologic reglat, ora de dimineata nu trebuie sa varieze cu mai mult de 30 minute. Daca se intampla acest lucru, copilul nu beneficieaza de ajutorul pe care il poate avea din partea corpului in vederea unui somn de calitatea si cantitatea necesare.
Pentru somnurile de zi, in functie de ora de trezire, sunt anumite valuri bune de somn. Asa cum surferul prinde valul bun, asa este si la somn. 
Daca vorbim de somnul de seara, nu e bine sa tinem o ora fixa de somn, pentru ca ora de culcare de seara poate sa varieze in functie de cantitatea somnurilor din timpul zilei sau de stimularea de pe zi si atunci e important sa fim atenti la semnele de somn, respectiv la nevoia de somn a corpului.Vreau totusi sa fac o precizare: daca in jurul orei estimative de culcare expunem copilul la lumina naturala puternica care inhiba melatonina (hormonul somnului) sau il stimulam excesiv, semnele de somn pot sa nu apara. Pot sa se vada doar efectele semnelor de oboseala, cum ar fi maraiala, dificultatea de a adormi, treziri nocturne mai multe sau treziri matinale. Aceste probleme apar, de obicei, vara, cand ziua este mai lunga, si tindem sa stam mai mult afara cu copiii nostri care sfarsesc prin a ajunge foarte obositi.
3. Cat de mult viseaza copiii?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, as vrea sa clarificam cativa termeni.
Vis: se intampla in somnul superficial, in REM si putem sau nu putem sa ne aducem aminte dimineata de ele.
Cosmar: este un fel de vis, insa un vis urat, care ne face sa avem o trezire si sa fim agitati din cauza lui, copiii pot plange si cere consolare.
Terori nocturne: spre deosebire de vise, terorile nocturne se intampla in partea de NON-REM, adica in somnul profund, cand nu suntem treji. In timpul episoadelor de terori nocturne, copiii pot tipa sau plange neconsolati. Nu e bine sa-i trezim, ne asiguram ca nu se ranesc. Dimineata nu-si vor aduce aminte de ce s-a intamplat.
Copiii petrec mai mult timp in somnul REM, asa ca viseaza mai mult. Au parte si de mai multe experiente care ii sperie ziua, deci au si mai multe cosmaruri. Se lasa mai usor influentati de mediu, de filmele pe care le vad, de o poveste care i-a speriat, de interactiuni neplacute la gradinita/in parc/ in familie si pot avea cosmaruri mai dese decat noi, adultii.
4. Ce importanta are somnul in dezvoltarea copilului?
In primul rand, as spune, la modul general, ca somnul ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, sa fim fericiti si sa facem lucrurile bine.
Un copil pana la varsta de 2 ani isi petrecere mai mult de jumatate din viata sa dormind. Un copil mai mare isi petrece pana la 40% din copilarie dormind. Somnul are deci o importanta majora, pentru ca influenteaza dezvoltarea fizica si mentala. 
Se stie ca sunt 2 tipuri de somnuri: REM si NREM, fiecare cu beneficiile sale:
- Non-REM sau somnul profund: in aceasta parte, sangele care se duce la muschi creste ca flux, se restabileste echilibrul energiei, tesuturile cresc si se repara (daca este  cazul) si se elibereaza hormoni de crestere si de dezvoltare;
- REM sau somnul activ:  in aceasta etapa, creierul nostru este activ si au loc visele. Corpul devine imobil, creste rata respiratiei si bataile inimii sunt neregulate. Memoria de scurta durata este mutata in memoria de lunga durata.
In concluzie, as spune ca somnul este important pentru copii din 4 motive:
1. Ii ajuta sa aiba un sistem imunitar mai bun (scade riscul infectiilor).
2. Este bun pentru siguranta copilului. Un copil care nu doarme nu are o coordonare mana-ochi buna si sa poate sa cada usor, sa-si piarda echilibrul si sa se loveasca.
3. Copiii care sunt odihniti sunt mult mai toleranti la schimbarile din mediu si sunt mai veseli. Cei obositi risca sa devina maraiti si sa ceara mai multa atentie. Asta se intampla pentru ca organimsul le intra intr-un mod de supravietuire si isi foloseste energia ramasa pentru alte procese ale corpului.
4. Pentru invatare si memorie. Pentru ca, in timpul noptii, se consolideaza ceea ce au invatat ziua si pentru ca un copil odihnit se poate concentra mai bine in timpul zilei.
Asa ca ajuta-ti copilul sa doarma cat are nevoie si asigura-te ca si tu ca dormi cat ai nevoie. Cu cat esti mai odihnita, cu atat ziua poti sa fii o mama mai buna, toleranta si rabdatoare pentru copilul tau.
 
Mona Ciurezu
Mona, mama a doi copilași simpatici, este primul consultant certificat pe somnul copilul de 0-4 ani din Romania, certificat de Family Sleep Institute din SUA si trainer atestat de CNFPA. Co-owner si co-founder al www.esentialpentrubebe.ro. Fondatoare www.bebedoarme.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatatea copilului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre importanta somnului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0