Studiul a fost publicat in revista "Scientific Reports" si scoate in evidenta degenerescenta maculara legata de varsta, cauza principala de orbire din Statele Unite. Degenerescenta maculara este o boala a maculei, zona care ne permite sa vedem foarte clar detaliile foarte fine. Cand aceasta nu functioneaza corect, vederea poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni.
”Suntem expusi in mod constant la lumina albastra, iar corneea si lentilele ochiului nu pot bloca sau reflecta aceasta lumina. Nu este un secret faptul ca acest tip de lumina dauneaza vederii prin distrugerea retinei si speram ca acest studiu sa duca la noi terapii pentru incetinirea degenerescentei maculare, cum ar fi un nou tip de picaturi de ochi”, spune dr. Ajith Karunarathne, profesor asistent la departamentul de Chimie si Biochimie.
Degenerescenta maculara este o boala incurabila a ochiului ce are ca rezultat pierderea semnificativa a vederii si apare, in medie, la varsta de 50-60 de ani. Reprezinta moartea celulelor fotoreceptoare din retina. Aceste celule au nevoie de moleculele retinei pentru a simti lumina si a declansa o reactie la nivelul creierului, fiind numite si molecule de semnalizare.
”Aveti nevoie de o cantitate continua de molecule ale retinei ca sa puteti vedea, fotoreceptorii fiind inutili fara aceste molecule care sunt produse la nivelul ochiului”, adauga Karunarathne.
Cercetatorii au descoperit ca expunerea la lumina albastra generata de dispozitive face retina sa declanseze reactii ce genereaza molecule chimice otravitoare in celulele fotoreceptoare.
”Este toxica. Daca pui lumina albastra pe retina, aceasta omoara celulele fotoreceptoare pe masura ce moleculele de semnalizare de pe membrana se dizolva. Si mai grav este ca nu se mai refac”, spune Kasun Ratnayake, din echipa de cercetatori coordonata de Karunarathne.
Karunarathne a introdus molecule ale retinei si in alte tipuri de celule din organism, cum ar fi in celulele canceroase, in celulele inimii si in neuroni. Cand au fost expuse la lumina albastra, aceste tipuri de celule au murit, ca urmare a combinarii cu moleculele retinei. Lumina albastra nu a avut nici un efect asupra celulelor cand a fost singura, fara moleculele retinei.
”Lumina verde, galbena sau rosie nu declanseaza un astfel de efect. Toxicitatea generata de retina prin lumina albastra este universala, poate ucide orice tip de celula”, spune Karunarathne.
Cercetatorii au descoperit ca o molecula numita ”alpha tocoferol”, care este un derivat al vitaminei E si un antioxidant natural pentru ochi si corp, ar putea opri celulele de la moarte. Cu toate acestea, pe masura ce o persoana imbatraneste, sistemul imunitar devine tot mai slabit si isi pierde capacitatea de a lupta. In prezent, echipa masoara lumina provenita de la televizoare, telefoane si tablete pentru a intelege mai bine modul in care celulele din ochi raspund la expunerea zilnica la lumina albastra.
”Cantitatea de lumina albastra produsa de telefoanele mobile nu este benefica, dar poate fi tolerata. Unii producatori de telefoane adauga filtre de lumina albastra, ceea ce este recomandat”, spune John Payton, profesor asistent la departamentul de chimie si biochimie.
Karunarathne sfatuieste oamenii sa poarte ochelari de soare capabili sa filtreze atat razele ultraviolete, cat si lumina albastra in exterior si sa evite sa foloseasca dispozitive pe intuneric.
In fiecare an, sunt raportate peste 2 milioane de cazuri de degenerescenta maculara in Statele Unite ale Americii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.86
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!