O singura noapte de nesomn atrage riscul unor accidente pe care mai bine le-ai evita. Iata ce nu trebuie sa faci cand nu ai dormit suficient:
Nu trebuie sa conduci.
S-a demonstrat ca si numai patru ore de somn pierdute echivaleaza cu bautul a sase beri. Nu numai soferilor de automobile nu ar trebui sa li se dea cheile cand sufera de nesomn, ci si pilotilor de avioane, conductorilor de tren sau soferilor de camion.
Nu trebuie sa iei decizii importante.
Exista un motiv biologic pentru care ceva ce pare o idee buna cand esti obosita nu este un pariu castigator. Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au observat, dupa privarea de somn, cresterea activitatii in zona creierului responsabila cu evaluarea rezultatelor pozitive. Si o scadere a activitatii in zonele creierului care se activeaza pentru a evalua rezultatele negative. Cu alte cuvinte, tinzi sa iei decizii optimiste, nu echilibrate. Se prea poate ca si schimbarile nivelurilor de dopamina, un neurotransmitator, sa joace un rol.
Nu trebuie sa mergi la cumparaturi de alimente.
Stii deja ca nu trebuie sa-ti umpli cosul cand ti-e foame, dar acelasi sfat se transfera si in cazul in care esti obosita. Un studiu din 2013 a descoperit ca vei cumpara alimente mai bogat calorice. Ipoteza este aceea ca privarea de somn influenteaza senzatia de foame si autocontrolul.
Nici cumparaturi online nu trebuie sa faci.
Daca iti este afectata capacitatea de luare a deciziilor si ti se amplifica gradul de impulsivitate, credem ca este mai sigur sa spunem ca achizitionarea si a altor articole, in afara de alimente, trebuie amanata.
Nu-ti lua o bautura energizanta.
Da, esti obosita, dar o plimbare scurta, o mica sesiune de exercitii fizice sau chiar un somn pot anula efectele. Si sunt mai indicate decat o doza mare de cafeina, zahar si alte ingrediente dubioase.
Nu te lauda cu asta.
Unele persoane se lauda cu faptul ca rezista cu foarte putine ore de somn. Desi exista unii oameni care se descurca in aceste conditii, restul lumii are nevoie de odihna serioasa, ca organsimul si creierul sa se refaca.
Nu te certa cu nimeni.
Nu vrei sa te apuci sa discuti despre problemele in casnicie. Esti emotiva acum si nu la modul pozitiv. Este ca si cum, in lipsa somnului, creierul se intoarce la un tipar mai primitiv de activitate, in sesnsul ca nu este capabil sa contextualizeze experientele emotionale si sa produca raspunsuri controlate, adecvate. O cercetare din 2007 arata ca un creier privat de somn este cu 60& mai reactiv la imagini negative si cu continut deranjant.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!