Programul-pilot "Punem pret pe plastic" a fost desfasurat in Bucuresti incepand cu luna iulie. In perioada 9 - 21 iulie s-au strans 25.000 de PET-uri, conform lui Felician Cardos, Manager Mediu al Carrefour Romania.
„Initial trebuia sa avem o saptamana acest program, insa, la cererea clientilor, l-am mai prelungit cu inca o saptamana (9-21 iulie). In cele doua saptamani am strans peste 25.000 de PET-uri si am dat la schimb 6 tone si jumatate de legume si fructe, cele mai cautate fiind vinetele, ardeii kapia si bananele”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Felician Cardos.
Programul va fi extins in alte cinci orase din Romania. Poti, in curand, cumpara legume si fructe cu PET-uri.
„Acum suntem in plin proces de selectie al celor cinci orase in care vom aduce acest program de plata cu PET-uri. In functie de succesul de acolo, vom decide durata – o saptamana sau mai mult”, a mai adaugat reprezentantul Carrefour Romania.
Acesta a mai spus ca, in timpul campaniei desfasurata in Carrefour Baneasa, parcarea centrului comercial era mult mai curata, oamenii strangand toate produsele din plastic pentru a le valorifica.
O initiativa asemanatoare exista si la Kaufland, unde primesti o reducere pentru fiecare 5 PET-uri colectate la automatul disponibil in parcarea magazinului.
Agentia guvernamentala de protectie a mediului din SUA (EPA) vorbeste de o crestere a procentajului de plastic din gunoiul municipal de la 1% in anii ’60 la mai mult de 12% in 2011.
Iar, conform Asociatiei producatorilor de plastic din Europa (Plastics Europe), nivelul european al deseurilor din plastic (deseuri post-consumator) se situa la circa 25 de milioane de tone in 2012, din care deseurile provenind din ambalaje constituiau circa 63%.
In Europa, luata ca ansamblu, circa 62% din deseurile plastice colectate au fost refolosite (pentru reciclare ca materie prima sau pentru recuperare energetica), insa circa 38% din deseurile plastice colectate inca ajung la gropile de gunoi.
Mai trebuie spus ca unele tari din Europa sunt mult mai in urma cu reciclarea si recuperarea energetica a deseurilor. Romania se prezinta cu procente de doar 1–2% pentru gunoi in general (conform European Environment Agency) si de circa 20% pentru reciclarea plasticului colectat.
Cantitati uriase ajung la gropile de gunoi, cele mai multe dintre ele fiind pozitionate in imediata vecinatate localitatilor si nefericit gestionate. In plus, gropile de gunoi nu reprezinta decat o ascundere a problemei, nu o rezolvare a ei, procesele intarziate de degradare naturala, infiltratiile si cantitatile uriase urmand prelungi poluarea pe termen nedefinit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4
din 5
- 10 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!