Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stiai ca nevoile nutritionale se schimba odata cu varsta?

Stiai ca nevoile nutritionale se schimba odata cu varsta?
Pe masura ce imbatranim, regulile de nutritie se schimba si devin mai stricte. Unele vitamine, cum ar fi vitamina B12, devin mai importante in timp. Dar la ce varsta trebuie sa facem schimbari? Ca sa fii sigura de rezultate, incepe sa te gandesti la ce-ti propunem mai jos pe la 30 de ani si aplica-le neconditionat dupa 40 de ani.


Cauta vitamina B12
Vitamina B12 nu este o vedeta. Pacat, pentru ca este nevoie de ea la crearea de celule de sange si la imbunatatirea perceptiei. Ne intra in corp via oua sau carne. Majoritatea tinerilor care nu sunt vegetarieni reusesc sa o obtina usor prin dieta. Dar, pentru ca organismul sa foloseasca vitamina B12, are nevoie de a o separa de proteina. Ceea ce devine o provocare odata cu varsta, pentru ca nivelul aciditatii din stomac scade. B12 nelegata de proteine gasim in cereale si suplimente speciale care sunt mai usor absorbite de organism.
Mananca mai multe banane
Tensiunea arteriala tinde sa creasca cu varsta. Pentru a combate aceasta problema si pentru a reduce riscul de atac cerebral sau cardiac, mananca mai putin sodiu si mai mult potasiu. Sa stii ca medicatia impotriva hipertensiunii are efect diuretic care duce la scaderea sodiului si potasiului din organism. Pune deci in cosul de cumparaturi fructe si legume bogate in acest component: banane, broccoli, cartofi (pe care sa-i faci copti, in coaja).
Redu caloriile
Pe masura ce imbatranim, metabolismul incetineste, asa ca si doza de calorii trebuie sa scada. Nu avem nevoie de atat de mult pentru a functiona corect, mai ales ca ne miscam mai putin pe masura ce imbatranim. Caloriile in plus inseamna kilograme in plus. Si asa incepem sa ne temem de diabet, osteoporoza si artrita.
Pune multe condimente
Odata cu varsta, acuitatea papilelor gustative scade. NU incerca sa le pacalesti intinzandu-te dupa solnita. Sunt sute de alte condimente de care te poti bucura. Incearca arome si texturi noi si evita supracoacerea, caci pierzi aromele. Adauga mai mult piper si curry. Vei bea astfel si mai multa apa. Sau chiar lapte, ceea ce e bine.
Bea mai multa apa
In timp ce simtul gustului scade cu timpul, asa se intampla si cu senzatia de sete. Iar unele medicamente, cum ar fi antihistaminicile si cele contra tensiunii, te predispun la deshidratare. Ceea ce inseamna efort suplimentar pentru a bea necesarul de fluide. Femeile trebuie sa bea 2,2 litri, adica 9 pahare de apa pe zi, iar barbatii - 3 litri sau 13 pahare.
Ia mai mult calciu
Calciul este bun pentru oase si il gasesti in lactate, dar si in alte produse. Unii oameni nu primesc necesarul de calciu, mai ales daca au intoleranta la lactoza, de exemplu. Adultilor le trebuie 1.000 de miligrame pe zi, doza ce creste la 1.200 de miligrame pentru femeile peste 50 de ani si pentru barbatii peste 70. NU depasi insa dozele maxime recomandate (2.500 miligrame pe zi ca adult), caci risti sa faci pietre la rinichi.
Luteina pentru o privire de vultur
Lumea se vede in ceata prin ochii unui varstnic. Pentru a-ti salva ochii de la degenerarea musculara sau cataracta, incepe devreme sa fii prieten cu luteina din broccoli, struguri, portocale si galbenus de ou. Impreuna cu betacarotenul si vitamina A, luteina lupta si impotriva declinului cognitiv.
Iubeste fibrele
Bunicii nostri aveau o obsesie cu prunele. Stiau ei ce stiau, pentru ca aceste fructe ajuta digestia si scad inflamatia gastrointestinala. Unde mai pui ca scad si colesterolul si cresterea rapida de zahar in sange care apare dupa ce mancam. Nu te limita insa la prune. Exista si alte legume, fructe, seminte si cereale care joaca acelasi rol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nutritie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calciu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre imbatranire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fibre

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016