Conform comunicatului, decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.
"Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau salariilor. Dimpotriva, au existat cresteri ale Produsului Intern Brut al tarilor care au acceptat forta de munca din Romania si Bulgaria. Raportul Comisiei Europene concluzioneaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa. Am fi dorit sa putem saluta o decizie a autoritatilor olandeze de confirmare a atasamentului acestora fata de principiul UE privind libertatea de circulatie a lucratorilor proveniti din statele membre", se mai arata in comunicatul MAE.
La 31 decembrie 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Continuarea restrictiilor poate avea loc in conditiile in care exista semnale ale perturbarilor ale pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2014, circulatia lucratorilor romani in spatiul UE urmeaza a fi liberalizata neconditionat. In prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.
Miercuri, site-ul Dutchnews.nl relata, citand surse, ca ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, urma sa propuna prelungirea cu doi ani a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Olanda.
Propunerea urma sa fie discutata in cursul sedintei de guvern programata vineri.
Kamp propunea acordarea de permise de munca doar romanilor si bulgarilor care pot practica activitati pe care nu le pot efectua alti cetateni europeni, comform sursei citate.
In cursul verii, Kamp a interzis angajarea muncitorilor sezonieri din Romania si Bulgaria, argumentand ca trebuie recrutati olandezii care nu au locuri de munca.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!