Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: Mai bine stai in genunchi sau ghemuit, decat pe scaun

de Sunt Fericita la 2020-03-10
Studiu: Mai bine stai in genunchi sau ghemuit, decat pe scaun
Un nou studiu releva faptul ca mai bine stai in genunchi sau ghemuit, decat pe scaun. Informatiile au fost prezentate de AP si citate de Agerpres, ceea ce confirma veridicitatea rezultatelor.


Concluziile studiului se bazeaza pe analiza unor date prelevate de la persoane din cadrul unei populatii de vanatori-culegatori din Tanzania, care au purtat dispozitive pentru monitorizarea activitatii fizice si a perioadelor de odihna.
 
O echipa de antropologi din Statele Unite a descoperit ca, in ciuda faptului ca aceste persoane sunt sedentare timp de aproape zece ore pe zi, echivalentul duratei unei zile de munca la birou, populatia Hazda nu prezenta indicii ale bolilor cronice asociate cu perioade lungi de sedentarism. Cercetatorii estimeaza ca acest lucru se datoreaza "posturilor de odihna activa" practicate in cadrul tribului.
 
"In ciuda lungilor perioade de inactivitate, una dintre diferentele majore pe care le-am observat este aceea ca membrii populatiei Hazda se odihnesc de obicei in pozitii care solicita musculatura pentru mentinerea nivelurilor usoare de activitate fizica - fie in pozitie ghemuita, fie in genunchi'', a explicat doctor David Raichlen, profesor de stiinte biologice la Universitatea California de Sud, autor principal al studiului.
 
Perioadele prelungite de stat pe scaun au fost asociate cu o crestere a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si deces insa, potrivit cercetatorilor, acest lucru contravine aspectului evolutionist, care favorizeaza strategii pentru conservarea energiei.
 
Brian Wood, antropolog la Universitatea din California, unul dintre autorii studiului, a precizat: "Preferintele si comportamentele pentru conservarea energiei au fost cheia succesului pentru evolutia speciilor. Insa cand mediile se schimba rapid, aceste preferinte pot duce la rezultate nu la fel de benefice. Sedentarismul prelungit este un exemplu in acest sens".
 
Pentru a afla mai multe, cercetatorii au analizat informatii prelevate de la douazeci si opt de adulti din cadrul populatiei Hadza care au purtat dispozitive, cunoscute sub numele de accelerometre, timp de opt zile si le-au comparat cu date din cadrul studiilor anterioare, care au evaluat sedentarismul in cadrul populatiilor moderne active.
 
Ei au descoperit ca subiectii testati aveau niveluri ridicate de activitate fizica putin peste o ora pe zi, iar perioada sedentara era de noua pana la zece ore pe zi. Totusi, in ciuda faptului ca stateau in pozitii de odihna perioade lungi de timp, membrii populatiei Hazda nu prezentau indicii ale afectiunilor asociate unui stil de viata sedentar.
 
Oamenii de stiinta sustin ca acest lucru se datoreaza posturilor adoptate in mod obisnuit de populatia Hazda, pe vine sau in genunchi, care implica mai multa activitate musculara in comparatie cu statul pe scaun. Ei cred ca aceste posturi de odihna activa ar putea ajuta ''la protejarea oamenilor de efectele nocive ale sedentarismului".
 
"Statul pe canapea - sau chiar pe un scaun de birou - necesita mai putina activitate musculara decat ghemuit sau ingenuncheat. Deoarece nivelurile usoare de activitate musculara necesita combustibil - ceea ce presupune, in general, arderea grasimilor - e posibil ca pozitiile ghemuit si ingenunchiat sa nu fie la fel de nocive ca statul pe scaun", a subliniat Raichlen.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre in genunchi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scaun

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0