Inceputul unor probleme la nivelul ficatului poate fi semnalat de aparitia brusca a unor stari de oboseala, schimbarea rapida a dispozitiei, greturi, senzatia ca “imi este foame, dar nu stiu ce sa mananc”, stare de “sfarseala” in cazul unor eforturi fizice la care inainte rezistam usor (fara dispnee, in cazul dispneei inima este, in general, “vinovata”). Diagnosticul este bine sa vina in urma investigatiei medicale (incluzand obligatoriu ecografia abdominala), deoarece simtomele sunt asemanatoare si in cazul dischineziei biliare sau, mai rar, in cel al litiazei biliare.
Ce aveti de facut daca identificati una sau mai multe dintre simptomele prezentate, inainte de a ajunge la medic, dar si pe parcursul tratamentului medicamentos (daca este intr-adevar vorba despre probleme hepatice)?
8) Consumati zilnic, dimineata si seara, 2-3 lingurite de miere inaintea mesei. (Daca nu suportati mierea ca atare, o puteti consuma cu putina paine.) Cele mai indicate sunt mierea de rozmarin si cea de salcam. Este, desigur, important sa aveti siguranta ca mierea este “curata”.
7) Petreceti cat mai mult timp in aer curat. Faceti miscare, dar evitati sporturile de explozie si efortul pana la epuizare.
6) Consumati branza de vaci cu iaurt, si conopida fiarta. Branza de vaci si iaurtul contin proteine de calitate si usor asimilabile de catre organism; conopida ajuta la detoxifierea si la tonifierea ficatului. Lactatele pe care le consumati trebuie sa fie cat mai proaspete.
5) Reduceti aportul total de grasimi. Pentru a nu crea alte dezechilibre, faceti acest lucru scazand in primul rand aportul de grasimi animale (grasimi saturate, rele pentru organism).
4) Renuntati la orice fel de prajeli si la dulciurile complexe din comert (dulciuri care contin, pe langa zahar, si lapte, oua etc.). De preferat este sa reduceti drastic consumul oricarui desert cu zahar prelucrat, in favoarea fructelor dulci si a mierii. Atentie: daca aveti ficatul bolnav, dar nu suferiti de obezitate, aportul total de glucide nu trebuie scazut! Glucidele vor fi obtinute din alimente sanatoase.
3) Evitati consumul de condimente iuti (inclusiv piper) in exces.
2) Evitati suprasolicitarea la locul de munca si asigurati-va ca dormiti minim 7 ore pe noapte. Ficatul este, alaturi de inima, foarte sensibil la astfel de “excese”.
1) Consumati alcool si/ sau fumati? Daca da, este intr-adevar momentul sa renuntati! Daca nu reusiti sa faceti acest lucru, consecintele pot fi grave.
Aspecte particulare:
- daca boala ficatului a afectat celulele hepatice (hepatita cronica, ciroza), este necesar sa cresteti aportul de proteine usor asimilabile (din lactate si carne slaba), pentru regenerarea ficatului. Pentru persoanele cu masa corporala normala, aportul de proteine ar trebui in aceste situatii sa fie de 1,3 – 1,5 g/ kg corp la femei si 1,5 – 1,6 g/ kg corp la barbati;
- in cazul steatozei hepatice (ficat gras), daca ficatul este marit “vizibil”, este necesar si sa reduceti aportul de sare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.25
din 5
- 20 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"