Ne confruntam cu ceea ce se cheama alergie la soare, cand radiatiile ultraviolete produc eruptii cutanate, caci sistemul imunitar le percepe ca factori nocivi. Interesant este ca intre 10% si 20% din populatie este afectata de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate in proportie de 80% de radiatiile UVA, 12% de radiatiile UVB si 8% de radiatii UVA/UVB.
Este, cum spuneam, mai frecventa la femei si nu tine cont de anotimp. In plus, unele medicamente pot determina aparitia reactiilor alergice la nivelul pielii dupa expunerea la razele solare. Peste 50 de medicamente, spun medicii, duc la o astfel de iritatie. Printre ele se numara si Doxacilina, alte antibiotice, medicamentele diureice, cele pentru tensiune. Pielea fie prezinta o reactie alergica, fie are o rezistenta scazuta la razele soarelui. Simptomele inceteaza daca se renunta la medicamentul respectiv, dar acest lucru se face numai daca medicamentul nu este esential pentru sanatatea ta.
Eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitate) – piele inrosita apar mici umflaturi galbui si albicioase, pielea devine rosie. Eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic) afecteaza copiii si adultii tineri – leziuni rosii, vezicule, buze crapate si uscate, mancarime.
Dermatita actinica cronica – pot aparea leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste, dublate de senzatie de mancarime in zona fetei, a scalpului, a spatelui, chiar si a palmelor si a talpilor.
Urticaria solara – apare imediat dupa expunerea la razele soarelui si se manifesta prin eruptie urticariana, mancarimi si aparitia de pustule. Aceste semne pot aparea si pe zonele neexpuse la soare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Solutii practice 100 eficiente pentru nota maxima la examenul de TITULARIZARE INVATATORI Subiecte REZOLVATE in conformitate cu NOUA programa M E C Va prezentam Pachetul de Teste pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar format din doua culegeri 1 Culegerea de Teste rezolvate pentru reusita la examenul de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Se trateaza cu antihistaminice
Ca si alte alergii, alergia la soare se trateaza cu antihistaminice (medicamente antialergice), iar in unele cazuri, daca se inceteaza expunerea la soare, poate disparea de la sine.
Pentru preventie, in cazul persoanelor care au deja un istoric de alergie la soare, este indicata protectia cu palarii, haine usoare, care sa acopere din suprafata corpului si folosirea cremelor cu filtru de protectie 50+.
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.29
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Comentarii articole