Aceste delicii in forma de inimioara pot fi definite prin mai mult decat dulceata si aroma.
1. Ajuta la arderea grasimilor stocate.
Coloratia rosie este data de antocianine care stimuleaza arderea grasimii stocate. Intr-un studiu, un grup de animale au fost hranite cu alimente bogate in grasimi, in timp ce le-au fost administrate si antocianine. Acestea s-au ingrasat cu 24% mai putin decat animalele care au mancat aceleasi alimente, fara antocianine insa.
2. Accentueaza memoria pe termen scurt.
Antocianinele favorizeaza memoria pe termen scurt cu 100% in doar opt saptamani.
3. Au putine calorii.
O cana de capsuni are doar 54 de calorii.
4. Scad inflamatia.
Capsunile scad nivelul de proteina reactiva C din sange (CRP), un semn al inflamatiei in corp. Intr-un studiu al Universitatii Harvard, femeile care au mancat peste 16 capsuni pe saptamana au fost cu 14% mai protejate de riscul de nivelrui crescute ale CRP-ului.
5. Scad riscul de boli cardiovasculare.
Flavonoidele – responsabile pentru culoarea si aroma capsunilor – scad riscul de aparitie a problemelor la inima.
6. Promoveaza sanatatea oaselor.
Capsunile contin potasiu, vitamina K si magneziu, importante pentru niste oase puternice.
7. Previn cancerul esofagian.
Studiile arata ca pudra de capsuni inghetate si uscate poate preveni cancerul esofagian.
8. Proprietati anti-imbatranire.
Capsunile sunt pline cu biotina care ajuta la pastrarea unor unghii puternice si a unui par frumos. Ele contin si un antioxidant pe nume acidul elagic care protejeaza fibrele elastice din piele pentru a preveni deformarea pielii.
9. Sunt bune la scaderea in greutate.
Nitratii din componenta promoveaza fluxul sangvin si oxigenarea corpului, ceea ce este bine pentru scaderea in greutate.
10. Promoveaza sanatatea ochilor.
Daca mananci trei sau mai multe portii de fructe iti scazi riscul de degenerare maculara, o afectiune care duce la pierderea vederii.
Nu este deci de mirare ca acest fructe sunt considerate cele mai sanatoase din domeniul lor. Au antioxidanti, scad tensiunea arteriala si protejeaza inima. Pline de vitamine esentiale si minerale, nu contin sodiu, colesterol sau grasimi.
Insa cei care au probleme cu rinichii sau vezica biliara ar face bine sa evite capsunile. Cercetarile arata ca oxalatii pot interfera cu absorbtia calciului in organism.
Istoria capsunilor
Capsunile au crescut peste tot in lume inainte de multa vreme.
- 234 ien – exista dovezi documentare ca italienii au vazut capsuni in salbatice;
- 1300 – Franta a inceput sa cultive capsuni pe care le foloseau ca pe plante medicinale;
- 1400 – calugarii europeni au inceput sa foloseasca capsunile pentru manuscrisele iluminate;
- Pe la 1500 – cultivarea capsunilor s-a raspandit. Oamenii au inceput sa le foloseasca pentru presupusele lor proprietati medicinale;
- 1588 – capsunile au fost descoperite in Virginia de primii europeni care si-au ancorat vapoarele acolo;
- 1643 – primii colonisti americani din Massachusetts au inceput sa manance capsunile cultivate de indienii bastinasi;
- La sfarsitul secolului 18-lea – a aparut prima gradina de capsuni in Franta.
Date si folclor:
- daca rupi o capsuna in doua si o mananci impreuna cu un barbat care-ti place, acesta se va indragosti de tine;
- exista peste 600 de varietati de capsuni care difera in marime, aroma si textura;
- forma capsunei a fost sculpatat in piatra de masonii medievali, ca semn al perfectiunii si dreptatii. Astfel de modele apar pe altare sau in jurul stalpilor din catedrale si biserici;
- Madame Tallien, un personaj cunoscut la curtea imparatului Napoleon, facea baie in suc de capsuni;
- Capsunile nu sunt clasificate ca fructe de padure. Afinele si zmeura au samburii inauntru pe cand capsunile ii au pe exterior;
- In secolul al 13-lea, in Franta, capsunile erau considerate afrodisiace si li se dadeau tinerilor casatoriti sub forma de supa;
- Romanii le foloseau pentru a alina febra, infectiile in gat, pietrele la rinichi, atacurile de guta si alte boli ale sangelui, ficatului si splinei.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!