Medicii spun ca stresul este una dintre cele mai grave probleme de sanatate, din cauza ca duce la o multime de complicatii, de la afectiuni ale inimii la dementa. Recent, postul de televiziune CBS a realizat un documentar privind modul in care stresul duce la declansarea unor crize asemanatoare epilepsiei, descoperind ca oamenii pot fi ajutati nu cu medicamente, ci cu tehnici de relaxare.
Fie ca vorbim de cititul unei carti, de o plimbare in parc, de tehnici de meditatie sau de o sesiune de alergare, este mult mai sanatos sa ne relaxam ori de cate ori avem ocazia.
Iata si de ce:
1. Relaxarea face bine la inima
Stresul, daca vorbim de afectiunile inimii, este pe acelasi palier cu hipertensiunea, dieta bogata in grasimi si sedentarismul. Perioadele scurte si intense de stres, cum ar fi o despartire amoroasa sau chiar castigul la loterie poate declansa un asa aflux de adrenalina, incat inima nu mai poate functiona corespunzator.
2. Relaxarea scade riscul de a raci
Doctorul in psihologie Sheldon Cohen de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite, a initiat o cercetare pentru a demonstra legatura dintre lipsa relaxarii si incidenta racelilor inca din anii ‚90. Primele concluzii au aratat ca stresul cronic care dureaza peste o luna, dar mai putin de sase luni dubleaza riscul unei persoane de a raci.
Studiile sale recente au incercat sa afle de ce si se pare ca este vorba de scaderea capacitatii sistemului imunitar de a se lupta cu inflamarea.
3. Relaxarea te tine departe de depresie
Studiile au aratat ca stresul cronic poate ucide celulele nervoase si chiar impiedica formarea unora noi in hipocampus, partea creierului implicata in determinarea reactiilor corecte la stres. In 2011, un studiu asupra soarecilor a ilustrat aceste concluzii si a incercat sa explice cum functioneaza antidepresivele. Soarecii expusi la o situatie stresanta au refuzat sa manance, au renuntat la finalizarea sarcinilor si nu au mai manifestat bucurie in niciun fel. Similar oamenilor care isi pierd pofta de mancare, sunt tristi si fara speranta.
In cazul oamenilor, expunerea prelungita la hormonul stresului, cortizolul, poate reduce nivelurile de serotonina si dopamina, ceea ce duce la depresie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!