Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand trebuie sa ne ingrijoreze hipertensiunea arteriala?

de Alina Ilie la 2023-04-04
Cand trebuie sa ne ingrijoreze hipertensiunea arteriala?
Un nivel minim de cunostinte in ceea ce priveste bolile ce afecteaza inima si vasele de sange ne poate fi foarte util in lupta noastra cu acestea. Trebuie mai intai de toate sa ne cunoastem dusmanul pentru a incerca sa-l invingem.


Hipertensiunea arteriala este o boala cronica, fiind una dintre cele mai raspandite patologii cardiovasculare la nivel mondial si totodata una dintre marile probleme cu care se confrunta sistemul de sanatate publica.

Pentru a intelege ce este hipertensiunea arteriala trebuie sa cunoastem cateva notiuni generale despre modul in care functioneaza sistemul nostru cardiovascular.

Trebuie sa stim in primul rand ca inima noastra se poate afla in doua stari: o stare de repaus, in care muschiul inimii se relaxeaza si ii permite acesteia sa se umple cu sange, sau asa-numita diastola, si o stare de contractie, in care aceasta impinge sangele in imensul circuit cardiovascular din care face parte, sau altfel spus sistola.
 
Sangele se distribuie la nivelul tuturor celulelor prin intermediul vaselor de sange, iar presiunea pe care coloana de sange o exercita asupra acestor „conducte de transport” se numeste tensiune arteriala. Aceasta tensiune arteriala este de doua tipuri: sistolica si diastolica.

Asa cum putem anticipa, tensiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea pe care sangele o exercita asupra peretelui vasului de sange atunci cand inima se contracta, iar in opozitie, tensiunea arteriala diastolica reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui arterial atunci cand inima se relaxeaza. In lipsa acestei presiuni in artere, nu ar fi posibila circulatia sangelui in organism, dar o crestere excesiva a sa este, evident, daunatoare organismului nostru.

In mod fiziologic, tensiunea arteriala sistolica are intotdeauna o valoare mai mare ca cea diastolica, iar valoarea ei este afisata sau citita inaintea celei diastolice.
 
Practic, hipertensiunea arteriala reprezinta situatia in care masuratori succesive inregistreaza o crestere persistenta a tensiunii arteriale sistolice si/sau a tensiunii arteriale diastolice la valori mai mari sau egale cu 140/90 mmHg.
 
Unul din principalii factori favorizanti ai hipertensiunii arteriale este obezitatea. Incidenta acesteia este in continua crestere in lume din cauza cresterii consumului de alimente de tip fast-food si a lipsei unui program sustinut de activitate fizica.

Cand trebuie sa ne ingrijoreze hipertensiunea arteriala? 


Hipertensiunea arteriala este o boala ce poate fi transmisa ereditar. De aceea, daca avem rude de sange care sufera de hipertensiune arteriala, trebuie sa luam in considerare posibilitatea ca la un moment dat sa dezvoltam, la randul nostru, aceasta afectiune. Un factor de luat in considerare il reprezinta si varsta la care membrii familiei au dezvoltat aceasta boala. Daca acestia au fost diagnosticati inaintea varstei de 40 de ani, este recomandat sa ne monitorizam tensiunea arteriala anual, dupa varsta de 20 de ani.
 
In caz contrar, se recomanda un consult de specialitate o data pe an, dupa varsta de 40 de ani, pentru a fi siguri ca ne pastram o inima sanatoasa. Evident, in situatii particulare, nu trebuie sa indeplinim criteriile de mai sus pentru a dezvolta hipertensiune arteriala, si deci nu exista un pattern general valabil, putand fi diagnosticati cu hipertensiune arteriala la varste fragede chiar si in cazul in care nu avem rude care sa fi fost in aceeasi situatie ca si noi.
 

Continutul a fost preluat din lucrarea "Inima Sanatoasa in Corp Sanatos"! Invata sa faci fata presiunilor la care orice boala a inimii te supune! Comanda acum exemplarul tau, pentru tine sau pentru cei dragi care au probleme cu inima! Invata cum sa te bucuri de viata, chiar si in prezenta unei boli de inima! Descopera acel stil de viata care are grija de inima ta! 
 
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hipertensiune arteriala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli de inima

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tensiune arteriala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli cardiovasculare

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0