Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt substante care protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule care se acumuleaza in organism in primul rand ca urmare a proceselor metabolice normale (urmare a arderilor). Radicalii liberi se mai pot acumula prin poluanti (a doua cauza) si prin asimilarea de catre organism a unor medicamente (a treia cauza). Ei sunt deseori cauza principala a unor boli grave – diverse forme de cancer si alte boli degenerative, cum ar fi afectiunile degenerative ale sistemului cardiovascular.
Principalele categorii de antioxidanti:
- vitamine (in principal vitaminele A, C si E);
- pigmenti: carotenoizii, polifenolii (flavonoizi, acizi fenolici etc.), taninii, antocianii;
- enzime si cofactori;
- molecule cu proprietatea de a lega metalele (antioxidanti ca albumina, feritina etc.);
- minerale (in primul rand seleniu, magneziu si zinc).
Surse de antioxidanti
Antioxidantii pot fi obtinuti din suplimente alimentare (vitamine, extracte din plante) sau din surse naturale. Cele mai bune surse de antioxidanti sunt cele naturale, in primul rand pentru ca antioxidantii obtinuti direct din alimente sunt mai usor si complet asimilabili de catre organism, dar si datorita complexitatii surselor naturale si a posibilitatii de a le combina usor (multi dintre antioxidanti actioneaza mai eficient impreuna).
Top surse de antioxidanti pe care natura ni le ofera:
- pestele si soia, pentru coenzima Q10;
- catina si macesele, fructele de padure, papaya, strugurii, rosiile, bananele, morcovii, pepenele galben, ceaiul verde, citricele etc. pentru pigmenti si vitamine;
- legumele verzi si verdeturile, pentru vitamina C si anumite enzime;
- laptisor de matca pentru enzime, minerale antioxidante si pentru proteine complexe cu rol antioxidant; germenii plantelor, mierea si usturoiul pentru enzime;
- samburii de struguri (sub forma de ulei) pentru procianidina (tot un polifenol) si pentru seleniu si zinc; samburii in general (si in special cei de dovleac) si usturoiul pentru mineralele antioxidante.
Consumand alimente bogate in antioxidanti, scadem riscul aparitiei/evolutiei principalelor boli grave, responsabile de marea majoritate a deceselor. Altfel spus, asigurandu-ne sursele de antioxidanti vom trai mai bine si mai mult!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"